Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí. Ovoce pomáhá proti chorobám srdce i nádorům

23. září 2021

Již známý farář Sebastian Kneipp doporučoval jablka jako pokrm krvi prospěšný. Jsou nejtypičtějším ovocem našich zahrad a přitom i pravděpodobně nejlepším na konzumaci.

Jsou dietní, upravují různé žaludeční potíže, oboustranně regulují stolici, při průjmu staví, při zácpě projímají. Jedná se totiž o vynikající zdroj dietní vlákniny a spolu s hruškami jsou jablka hojně doporučována gastroenterology.

I starobylá indická ajurvéda po staletí považovala dušená jablka, případně i jiné ovoce, povařená s kořením jako například skořice a hřebíček, za pokrm velmi hojivý pro trávicí trakt. Ne náhodou naše babičky tak rády dělávaly čerstvé kompoty s hřebíčkem a skořicí jako zdravou náhražku dezertu. Někdy zkuste takový vlažný kompot sníst na lačný žaludek jako lehkou snídani.

jablka ze zahrádka, zahradničení, úroda

Jablka působí proti edémům, žloutenkám, zlepšují krevní obraz. Známý odborník na zdravou výživu Petr Fořt je doporučuje hojně konzumovat již v těhotenství jako prevenci vzniku dětského astmatu.

Bohužel v současné době čelíme také velké komerční produkci jablek, která jsou velmi chemicky ošetřována. Jsou to pravděpodobně tyto látky, které u mnoha lidí mohou vyvolávat různé problémy až křížené alergie. Z toho důvodu vyhledávejme bio nebo domácí produkci, a pokud to nebude možné, pak jablka oloupejme. Jistě, zbavíme se větší části vlákniny i mnoha antioxidantů, ale nelze říci, že šestnáct běžně používaných euro postřiků by působilo na zdraví příznivěji.

Pozitivní vliv jablek zaznamenali i diabetici

Známí bylináři Janča a Zentrich doporučovali podzimní jablečnou kúru s konzumací až kilogramu jablek denně proti všem formám revmatismu. Organické jablečné slupky nebo i celé plátky jablek můžeme použít na zhotovení jablečného čaje.

Jablko sestává až z třiceti procent z pektinu – jablečné vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe jedovaté látky jako olovo a rtuť. S každými deseti gramy vlákniny se o 14 procent snižuje pravděpodobnost srdečních chorob. Středně velké jablko obsahuje pět gramů vlákniny. Dvě jablka denně mohou zabránit srdečním problémům.

Čtěte také

Čím více jablek jedla laboratorní zvířata, tím méně nádorů prsou se jim tvořilo. Jablka chrání buňky tím, že potlačují signály, jež způsobují vznik rakovinných buněk. Studie buněk rakoviny tlustého střeva odhalila, že flavonoidy z jablek brzdí růst a rozšiřování rakovinných buněk.

Obézní ženy, které do své diety zahrnuly tři jablka denně, zhubly více než ty, které jablka nejedly. Takže se ovoce nebojme ani kvůli jistému obsahu cukru. I diabetici zaznamenali pozitivní vliv jablek, kdy jim po jídle méně vyskočila glukóza, pravděpodobně díky obsahu rozpustné vlákniny.

Pilně sbíraná domácí jablka patří do lednice. Při pokojové teplotě se kazí šestkrát až osmkrát rychleji. Chovejme se k nim s úctou, neboť patří mezi nejlepší omlazující kúry, které příroda nabízí. Najdeme v nich hořčík, karoteny, železo, draslík a mnoho dalšího. Tento divotvorný plod posiluje i imunitu, cévy, slabé žíly a dásně.

Ovocný salát z jablek a brusinek

Suroviny:
3 jablka červená a zelená, zbavená jadřinců a nakrájená na kousky
1 šálek na plátky nakrájeného celeru
¾ šálku sušených brusinek
¼ lžičky soli
½ šálku lískových oříšků opražených a nahrubo nasekaných
½ šálku bílého jogurtu
3 lžíce pomerančové šťávy

Ve velké míse smícháme jablka, celer, brusinky a lískové ořechy. Dáme stranou. Jogurt, pomerančovou šťávu a sůl vymícháme dohladka. Nalijeme na směs s jablky a promícháme.

Nepečené kuličky z křížal

Suroviny asi na 30 kuliček:
1 hrnek křížal
1 hrnek lískových ořechů
1 hrnek vypeckovaných datlí
2 lžíce holandského kakaa

Křížaly

Křížaly a datle prolijeme v sítku vroucí vodou a necháme okapat.

Ořechy opražíme nasucho na pánvi, až se začnou odlupovat slupky, které pak pomocí utěrky odstraníme a ještě horké je spolu s jablky, datlemi a kakaem rozmixujeme na pevnou hmotu.

Tvarujeme malé kuličky. Do směsi můžeme použít také skořici a špetku soli.

Domácí jablečný ocet

Kilogram jablek umyjeme, nastrouháme i se slupkou a jádřincem. Vložíme do skleněné nádoby (například pětilitrové sklenice) a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budeme potřebovat přibližně tři litry vody na jeden kilogram jablek). Přiklopíme víčkem a necháme týden na teplém místě.

Dvakrát za den odklopíme a promícháme dřevěnou vařečkou. Po deseti dnech scedíme, opět uzavřeme nádobu a dáme na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom přecedíme přes plátýnko, nalijeme do lahví, uzavřeme a uchováváme nejlépe v lednici.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.