Cukety mají zanedbatelnou kalorickou hodnotu a přitom skvělý poměr vitamínů a živin
Pozdní léto je dobou přebytků cuket. Ty patří mezi nejběžněji pěstované druhy zeleniny na českých zahrádkách. Co s nimi? Často je dusíme, přidáváme do polévek, grilujeme, zapékáme, plníme, vyrábíme z nich saláty, přidáváme do karbanátků a masových směsí.
Ale prosím, už přestaňme soutěžit se sousedy o co největší cuketu! Přerostlé plody mění chuť v mírně nahořklou, tvrdne jim slupka, která se pak musí loupat, semínka dlabat, protože v pokrmech mohou vytvářet určitou pachuť. Zkrátka k moderní gastronomii patří cukety malé. Jsou jemné, křehké a šťavnaté.
Cukety patří mezi tykve a jsou darem předkolumbovské Ameriky evropskému kontinentu a zbytku světa. Zdomácněly po celém Středomoří, přidávají se do mnoha zeleninových směsí, klasikou je například francouzské ratatouille nebo italská minestrone. Česko se může chlubit takzvanými cukeťáky, tedy lidovou variací na bramborové placky s česnekem a majoránkou.
Jde o ideální redukční zeleninu se zanedbatelnou kalorickou hodnotou, zato s příznivým poměrem vitamínů, vápníku a fosforu. Cukety jsou přímo předurčeny stát se oblíbenou dietní stravou, která chutná, detoxikuje a dodává důležité látky.
Vždy s kvalitním tukem
Upravujte je vždy s nějakým kvalitním tukem, například olivovým, avokádovým nebo kokosovým olejem. Ty podpoří stimulační vliv na geny v našich buněčných jádrech. Bez živin buňky silně omezují svůj metabolismus a důsledkem je únava, neklid, nedostatek soustředěnosti, pokles ve výkonnosti.
Slupka cuket je bohatá na karoteny a hořčík. Tato kombinace je ideální jako zdroj impulsů pro přeměnu látkovou. Cukety ovšem skvěle ovlivňují i vylučování vody z těla, pomáhají tělu zbavovat se kyselin, spolupůsobí při hubnutí, zvyšují peristaltiku střev, odstraňují jejich ochablost a zácpu. Prospívají i střevním sliznicím.
Čtěte také
V zelenině obsažený vitamin A posiluje sliznice a chrání před bakteriemi, viry a volnými radikály. Společně s jinými živinami vytváří příznivé trávicí prostředí a naprosto zdravou střevní flóru. Zdravé sliznice a vitální střevní flóra jsou nejdůležitější obrannou imunitní hrází před lidskými nemocemi.
Kdo by to byl řekl: taková běžná a celkem obyčejná zelenina a jak umí posílit lidský organismus! Proto neváhejte a něco dobrého z cuket si připravte. Nezapomínejme, že kromě kvalitního tuku k cuketě patří také dobré bylinky, které rovněž podpoří střevní flóru a zvýrazní jemnou vůni a chuť cuket.
Cukety zpracováváme s jinou zeleninou, jako jsou červené papriky, rajčata, cibule a česnek. Biolátky jednotlivých druhů zeleniny se ideálně doplňují, posilují a dodávají dobrou náladu.
Nejjednoduší cuketový salát
Suroviny:
500 gramů malých cuket
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 lžíce citronové šťávy
1 malá cibule
Cukety očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Povaříme 3 až 5 minut v malém množství vody.
Cibuli oloupeme, nadrobno pokrájíme, vmícháme do cuket. Z oleje, octa, citronové šťávy a trošky soli připravíme zálivku, kterou salát přelijeme.
Grilované cukety s česnekem
Suroviny:
3 střední cukety
sůl
1 svazek petrželky
1-2 stroužky česneku
půlka chilli papričky
olivový olej
Cukety podélně nakrájíme na dlouhé plátky silné asi 5mm. Posolíme a necháme vypotit. Pak je opláchneme, osušíme, lehce potřeme olivovým olejem (nebo pouze mírně postříkáme) a postupně ogrilujeme.
Mezitím nadrobno nasekáme petrželku, utřeme česnek a vše smícháme s olivovým olejem tak, aby vznikla řidší bylinková pasta. Tou poté potíráme ještě horké cukety a skládáme je na sebe. Dáme chladit. Podáváme jako přílohu.
Pečená letní zelenina s cizrnou
Suroviny:
3 menší cukety nakrájené na tenká kolečka
1 lilek nakrájený na menší plátky
3 drcené stroužky česneku
2 červené papriky pokrájené na kousky
2 větší brambory oloupané a nakrájené na kostičky (nebo batát)
1 cibule nakrájená nahrubo
1 plechovka krájených rajčat
1 plechovka cizrny
1 lžička semínek koriandru
2-4 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Troubu rozehřejeme na 220 stupňů. Všechnu nakrájenou zeleninu a brambory dáme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme koriandrovými semínky a pokapeme většinou oleje. Osolíme a opepříme. Rozprostřeme na plech v jedné vrstvě a dáme péct do rozpálené trouby na 45 minut.
Během pečení jednou nebo dvakrát promícháme a pečeme, dokud zelenina nebude měkká s pěkně opečenými okraji.
Upečenou zeleninu přesuneme do hlubšího hrnce a postavíme na sporák. Přidáme rajčata z konzervy a cizrnu a na slabším plameni přivedeme k varu. Zlehka promícháme. Podle chuti ještě osolíme a opepříme. Pokapeme zbytkem olivového oleje, posypeme nasekaným koriandrem.
Cuketová polévka se sušenou šunkou
Suroviny:
1 cibule
2 stroužky česneku
4 plátky sušené šunky
2 lžíce olivového oleje
1 lžička čerstvých tymiánových lístků (nebo špetka sušeného tymiánu)
4 malé cuketky
750 mililitrů drůbežího vývaru
sůl a pepř
Pokrájíme nadrobno cibuli, stroužky česneku, plátky sušené šunky a v hrnci na troše olivového oleje opékáme 3-4 minuty.
Přidáme čerstvý nebo sušený tymián, cuketky pokrájené na nudličky, drůbeží vývar, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Ztlumíme a vaříme asi 4 minuty.
Související
-
Dvě porce rajčatové omáčky týdně sníží riziko rakoviny. Šťáva pomůže při ekzémech
V minulosti se Evropané cizokrajné rostliny obávali, ale v 19. století rajská jablka v Evropě zakotvila a stala se nedílnou součástí zdravého středomořského jídelníčku.
-
Borůvky prodlužují život a prospívají očím. Váleční letci jedli borůvkový džem, aby lépe viděli
Kralují všem superpotravinám. Borůvky jsou tak nabity prospěšnými látkami, že jejich každodenní konzumace je nejlepším vkladem pro pevné zdraví, kondici, vitalitu.
-
Jáhly jsou bezlepkové, zahřejí, pomohou lidem ve stresu. Hodí se jako příloha i do mnoha jídel
Stále častěji se setkáváme s citlivými reakcemi na všudypřítomnou pšenici, a tak si uvědomujeme, že je potřeba dát prostor i jiným plodinám. Pozornost si zaslouží jáhly.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka