Makrela pečená se zeleninou

Makrela je bohatá na zdravé tuky a bílkoviny, které udržují pocit sytosti a napomáhají úbytku váhy. Pokrmy z této ryby by tak na našem stole neměly chybět. Zkuste třeba pečenou makrelu podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Ingredience
  • 2 až 4 makrely
  • 2 papriky (červená a žlutá)
  • 4 zralá střední rajčata
  • 6 kusů cibule šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • oregano
  • mletý černý pepř
  • sůl

Papriky omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. Šalotky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. 

Makrely vypláchneme a osušíme. Uvnitř a na povrchu je osolíme a opepříme a naskládáme je na plech vytřený olejem.

Vedle makrel naskládáme připravenou zeleninu, kterou také osolíme a opepříme. 

Vše vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 15 až 20 minut (podle velikosti makrel).

Související

  • Pomerančové kuře

    Pomeranče jsou proslulé obsahem vitaminu C. Často je jíme čerstvé a vyrábíme z nich džus, ale hodí se i do pokrmů s masem. Zkuste recept dietoložky Štěpánky Kutišové.

  • Placičky s tuňákem

    Výrazně nasládlou chuť mají batáty. Můžete je využít jako zpestření jídelníčku místo obvyklých brambor. Osvědčený je například recept na placičky s tuňákem.

  • Pečená rýže s houbami v troubě

    Jako zdravou lehkou večeři, případně i přílohu k masu můžete podávat pečenou rýži s houbami. Příprava je snadná. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.