Makrela pečená se zeleninou
Makrela je bohatá na zdravé tuky a bílkoviny, které udržují pocit sytosti a napomáhají úbytku váhy. Pokrmy z této ryby by tak na našem stole neměly chybět. Zkuste třeba pečenou makrelu podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
- 2 až 4 makrely
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 4 zralá střední rajčata
- 6 kusů cibule šalotky
- 2 lžíce olivového oleje
- oregano
- mletý černý pepř
- sůl
Papriky omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. Šalotky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Makrely vypláchneme a osušíme. Uvnitř a na povrchu je osolíme a opepříme a naskládáme je na plech vytřený olejem.
Vedle makrel naskládáme připravenou zeleninu, kterou také osolíme a opepříme.
Vše vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 15 až 20 minut (podle velikosti makrel).
Související
-
Pomerančové kuře
Pomeranče jsou proslulé obsahem vitaminu C. Často je jíme čerstvé a vyrábíme z nich džus, ale hodí se i do pokrmů s masem. Zkuste recept dietoložky Štěpánky Kutišové.
-
Placičky s tuňákem
Výrazně nasládlou chuť mají batáty. Můžete je využít jako zpestření jídelníčku místo obvyklých brambor. Osvědčený je například recept na placičky s tuňákem.
-
Pečená rýže s houbami v troubě
Jako zdravou lehkou večeři, případně i přílohu k masu můžete podávat pečenou rýži s houbami. Příprava je snadná. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.