Pomerančové kuře
Pomeranče jsou proslulé obsahem vitaminu C. Často je jíme čerstvé a vyrábíme z nich džus, ale hodí se i do pokrmů s masem. Zkuste pomerančové kuře podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
- 6 středních kuřecích prsou
- 2 lžíce avokádového oleje
- 2 lžíce kvalitní sójové omáčky
- 3 pomeranče na čerstvou šťávu
- 2 rovné lžíce pomerančové kůry
- ¼ šálku bezlepkové mouky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky kari
- ½ lžičky chilli
- ¼ lžičky česnekového prášku
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 šálek vařené hnědé rýže
- zelená cibulka na ozdobu
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Ve velkém igelitovém pytlíku smícháme mouku, sůl, kari, česnekový prášek a pepř. Přidáme kuře a zatřeseme pytlíkem, aby se maso obalilo ve směsi.
Ve velké pánvi zahřejeme lžíci oleje na střední teplotu. Přidáme polovinu prsíček a opékáme pět minut, nebo dozlatova, jednou otočíme. Přendáme kuře do pečicí nádoby. Opakujeme postup se zbývajícím kuřetem.
Sundáme pánev z plamene. Opatrně do ní vlijeme pomerančovou šťávu a kůru a mícháme.
Nalijeme směs pomerančové šťávy a sójovou omáčku na kuře. Pečeme nepřikryté 20 až 25 minut. Kuře můžeme občas přelít šťávou.
Podáváme s hnědou rýží.
Související
-
Limetkovo-medové kuřecí kousky s avokádovým dipem
Lehce stravitelné drůbeží maso s omáčkou z avokáda může být skvělou zdravou večeří. O svůj recept se podělila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
-
Pečená rýže s houbami v troubě
Jako zdravou lehkou večeři, případně i přílohu k masu můžete podávat pečenou rýži s houbami. Příprava je snadná. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
-
Kari z vepřového masa s pomelem
Konzumace velkého citrusu pomela prospěje imunitnímu systému, střevům, srdci, kostem i pokožce. Zakomponovat ho můžete třeba také do masového jídla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.