Kari z vepřového masa s pomelem
Konzumace velkého citrusu pomela prospěje imunitnímu systému, střevům, srdci, kostem i pokožce. Zakomponovat ho můžete třeba také do masového jídla. Svůj recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 1 lžíce oleje
- 1-2 lžíce pasty z červeného kari
- 500 gramů libového vepřového (nejlépe z kýty)
- 250 mililitrů kokosového mléka
- 300 gramů oloupaného a na dílky rozděleného pomela
- nastrouhaná limetková kůra
- 4 lžíce kokosového krému
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička kokosového cukru
- 2 červené chilli papričky (pro menší ostrost bez semínek)
- bazalka na ozdobu
V pánvi wok, nebo jiné hluboké pánvi rozehřejeme olej a přidáme pastu z kari. Asi minutu mícháme a pak přidáme maso, které na středně prudkém ohni osmažíme do hněda.
Přidáme kokosové mléko a limetkovou kůru. Snížíme teplotu a pomalu dusíme asi 15 minut, až je maso měkké.
Poté přidáme pomelo, kokosový krém, rybí omáčku, cukr a vše dobře promícháme. Nakonec přidáme nakrájenou chilli papričku a ozdobíme bazalkou nebo koriandrem.
Související
-
Limetkovo-medové kuřecí kousky s avokádovým dipem
Lehce stravitelné drůbeží maso s omáčkou z avokáda může být skvělou zdravou večeří. O svůj recept se podělila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
-
Květák na indický způsob
Květák je zelenina oblíbená při redukci hmotnosti pro svůj vysoce sytící efekt, velké množství vlákniny i snadnou přípravu. Můžete ho třeba zapéct na indický způsob.
-
Kuřecí minutka s mangem
Lehké jídlo s nádechem exotiky můžete připravit, pokud doma kromě kuřecího masa najdete také mango a zázvor. Recept na zdravou minutku nabídla Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.