Květák na indický způsob

Květák je zelenina oblíbená při redukci hmotnosti pro svůj vysoce sytící efekt, velké množství vlákniny i snadnou přípravu. Můžete ho třeba zapéct na indický způsob podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Suroviny:
1 květák rozebraný na růžičky
1 lžíce olivového oleje
1 nakrájená cibule
1 nakrájený stroužek česneku
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého koriandru
1 lžička kurkumy
2 lžíce vody

Na oleji opečeme cibuli, přidáme česnek, koření, květák a podlijeme. Za občasného míchání dusíme pod pokličkou, dokud květák nezměkne.

Podáváme jako přílohu.

Související

  • Kořeněná květáková polévka

    Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.

  • Houbový nákyp s květákem

    Houbových receptů existuje celá řada. Zkoušeli jste ale už kombinaci hub a květáku? Kulinář Petr Stupka ji rozhodně doporučuje. „Věřte, že je to moc dobré,“ říká.

  • Pravá rajčatová omáčka

    Rajčata jsou bohatým zdrojem vitaminu C, draslíku a dalších zdraví prospěšných látek. Jedním z klasických pokrmů, které z nich můžete připravit, je rajčatová omáčka.