Pravá rajčatová omáčka

Rajčata jsou bohatým zdrojem vitaminu C, draslíku a dalších zdraví prospěšných látek. Jedním z klasických pokrmů, které z nich můžete připravit, je rajčatová omáčka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce petrželky omyté a osušené, najemno nasekané
2 lžíce celerových listů omytých a osušených, najemno nakrájených
2 lžíce žluté cibule najemno posekané
1 velký stroužek česneku rozčtvrcený
1 lžička rajčatového protlaku
1,25 litru italských celých rajčat v konzervě
500 mililitrů rajčatové omáčky
½ šálku suchého bílého vína
½ lžičky jedlé sody
špetka kajenského pepře nebo černého pepře
sůl

Celá rajčata dáme do cedníku. Rukou z nich vymačkáme šťávu a uchováme ji. Rajčata nasekáme nahrubo či najemno podle chuti. Nasekaná rajčata vrátíme do vymačkané šťávy.

Velkou a hlubokou pánev rozehřejeme, vlijeme do ní olivový olej. Ihned poté na něj vhodíme cibuli, česnek, petrželku a celerové listy a za občasného míchání necháme cibuli zesklovatět. Přilijeme víno, promícháme a vaříme, dokud se víno neodpaří.

Přidáme špetku kajenského pepře a zvýšíme plamen na střední úroveň. Přidáme rajčata se šťávou, rajčatovou omáčku a rajčatový protlak. Zesílíme plamen na maximum a směs přivedeme téměř k varu.

Pak plamen zmírníme a zvolna vaříme, dokud česnek nezměkne - zhruba 50 minut až hodinu. Občas česnek vyzkoušíme tím, že jej přitiskneme ke stěně nádoby. Až změkne, vyjmeme jej, najemno nasekáme a vhodíme zpět do omáčky. Zvolna vaříme dalších 15 minut.

Ochutnáme a případně přisolíme. Na závěr přidáme jedlou sodu a necháme ji rozpustit: sníží kyselost omáčky.

Související