Pravá rajčatová omáčka
Rajčata jsou bohatým zdrojem vitaminu C, draslíku a dalších zdraví prospěšných látek. Jedním z klasických pokrmů, které z nich můžete připravit, je rajčatová omáčka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce petrželky omyté a osušené, najemno nasekané
- 2 lžíce celerových listů omytých a osušených, najemno nakrájených
- 2 lžíce žluté cibule najemno posekané
- 1 velký stroužek česneku rozčtvrcený
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1,25 litru italských celých rajčat v konzervě
- 500 mililitrů rajčatové omáčky
- ½ šálku suchého bílého vína
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka kajenského pepře nebo černého pepře
- sůl
Celá rajčata dáme do cedníku. Rukou z nich vymačkáme šťávu a uchováme ji. Rajčata nasekáme nahrubo či najemno podle chuti. Nasekaná rajčata vrátíme do vymačkané šťávy.
Velkou a hlubokou pánev rozehřejeme, vlijeme do ní olivový olej. Ihned poté na něj vhodíme cibuli, česnek, petrželku a celerové listy a za občasného míchání necháme cibuli zesklovatět. Přilijeme víno, promícháme a vaříme, dokud se víno neodpaří.
Přidáme špetku kajenského pepře a zvýšíme plamen na střední úroveň. Přidáme rajčata se šťávou, rajčatovou omáčku a rajčatový protlak. Zesílíme plamen na maximum a směs přivedeme téměř k varu.
Pak plamen zmírníme a zvolna vaříme, dokud česnek nezměkne - zhruba 50 minut až hodinu. Občas česnek vyzkoušíme tím, že jej přitiskneme ke stěně nádoby. Až změkne, vyjmeme jej, najemno nasekáme a vhodíme zpět do omáčky. Zvolna vaříme dalších 15 minut.
Ochutnáme a případně přisolíme. Na závěr přidáme jedlou sodu a necháme ji rozpustit: sníží kyselost omáčky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.