Krajanec s bílou polévkou bramborkou

Krajanec je v podstatě moučná placka, která se nalámaná na menší kousky jedla v dřívějších dobách spolu s polévkou jako vydatný pokrm. Recept, který kulinář Petr Stupka trochu upravil, je přibližně 100 let starý, zapsaný do sešitu paní Miladou z Protivína.

Krajanec

Ingredience
  • 60 gramů sádla
  • 100 gramů cibule
  • 250 mililitrů podmáslí
  • 2 vejce
  • 300 – 350 gramů mouky
  • drcený kmín

Nejprve na sádle osmahněte cibulku s trochou drceného kmínu. Poté vše zalijte podmáslím a rozšlehejte spolu se dvěma vejci. Směs pak zahustěte moukou.

Vzniklou kaši pečte, v podobě placky silné jako bramborák, na tálu, v pánvi, nebo v troubě v pekáčku. Do těsta můžete přidat i malou lžičku kypřicího prášku.

Rychlá bílá polévka bramborka

Ingredience
  • 400 – 500 gramů brambor
  • 40 gramů sádla (nebo másla)
  • 80 gramů cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 120 mililitrů smetany
  • ocet
  • cukr
  • případně nať petržele
  • vařená vejce

Oloupané a pokrájené brambory vařte v menším množství osolené vody.

Zvlášť na pánvi, nebo v rendlíku opékejte na sádle cibuli. Když je cibule sklovitá, přidejte prolisovaný česnek, můžete přidat i nasekanou nať petržele (libečku, celeru). To vše přidejte k vařeným bramborám a spolu s nimi rozšťouchejte.

Polévku ochuťte trochou octa a cukru a zjemněte smetanou. Při podávání ji doplňte vařenými vejci (jedno vejce na porci).

Související

  • Staročeská polévka s nahým ovsem

    Tradiční zimní polévky připravovali naši předkové velmi často s vařenými obilkami, vločkami, krupkami a zeleninou. Kulinář Petr Stupka nabízí recept na staročeskou polévku.

  • Polévka zelnice

    Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.

  • Jarní podmáslová polévka

    Dávno zapomenuté recepty mají své kouzlo, které stojí za to objevit. Mezi takové pokrmy patří jarní podmáslová polévka, připomněl ve svém Kuchařském čarování Petr Stupka.