Krajanec s bílou polévkou bramborkou
Krajanec je v podstatě moučná placka, která se nalámaná na menší kousky jedla v dřívějších dobách spolu s polévkou jako vydatný pokrm. Recept, který kulinář Petr Stupka trochu upravil, je přibližně 100 let starý, zapsaný do sešitu paní Miladou z Protivína.
Krajanec
- 60 gramů sádla
- 100 gramů cibule
- 250 mililitrů podmáslí
- 2 vejce
- 300 – 350 gramů mouky
- drcený kmín
Nejprve na sádle osmahněte cibulku s trochou drceného kmínu. Poté vše zalijte podmáslím a rozšlehejte spolu se dvěma vejci. Směs pak zahustěte moukou.
Vzniklou kaši pečte, v podobě placky silné jako bramborák, na tálu, v pánvi, nebo v troubě v pekáčku. Do těsta můžete přidat i malou lžičku kypřicího prášku.
Rychlá bílá polévka bramborka
- 400 – 500 gramů brambor
- 40 gramů sádla (nebo másla)
- 80 gramů cibule
- 2 stroužky česneku
- 120 mililitrů smetany
- ocet
- cukr
- případně nať petržele
- vařená vejce
Oloupané a pokrájené brambory vařte v menším množství osolené vody.
Zvlášť na pánvi, nebo v rendlíku opékejte na sádle cibuli. Když je cibule sklovitá, přidejte prolisovaný česnek, můžete přidat i nasekanou nať petržele (libečku, celeru). To vše přidejte k vařeným bramborám a spolu s nimi rozšťouchejte.
Polévku ochuťte trochou octa a cukru a zjemněte smetanou. Při podávání ji doplňte vařenými vejci (jedno vejce na porci).
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.