Staročeská polévka s nahým ovsem
Tradiční zimní polévky připravovali naši předkové velmi často s vařenými obilkami, vločkami, krupkami a samozřejmě také se zeleninou, popřípadě vejci pro vyšší výživovou hodnotu. Kulinář Petr Stupka nabízí recept na staročeskou polévku s nahým ovsem. Ten můžete nahradit libovolnými předem namočenými obilnými vločkami, pohankou a podobně.
- 200 gramů nahého ovsa (120 gramů ovesných vloček)
- 120 gramů kořenové zeleniny
- 80 gramů řapíkatého celeru
- 80 gramů brokolice
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- sádlo na opečení (asi 50 gramů)
- 5 vajec, nebo žloutků
- bylinková sůl
- drcený kmín
- petrželová nať
- případně máslo na zjemnění
Nahý oves koupíte nejspíš v prodejnách se zdravou výživou, nebo ho najdete ve větších obchodech v regálech s obilovinami. Je potřeba ho den předem namočit a poté zvolna uvařit s bylinkovou solí a drceným kmínem.
Zvlášť v rendlíku na sádle osmahněte jemně nakrájenou cibuli, poté i česnek nasekaný na drobné kousky. Když vše změkne, přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a také ji na tuku osmahněte, aby zavoněla. Nakonec přidejte pokrájenou brokolici a řapíkatý celer a vše krátce poduste.
Tuto směs vložte do uvařeného ovsa, krátce společně povařte. Vmíchejte rozšlehaná vejce, přidejte posekanou petrželku a nechte krátce stát na plotně, aby se vejce srazila.
Samozřejmě můžete obilky či vločky zavařit i do vývaru z masa, kostí a zeleniny, případně polévku vylepšit o kousky rozškvařené slaniny tak, jak to činili naši dávní příbuzní.
Související
-
Blesková pórková polévka se sýrem a kmínová praženka
Polévka je grunt, říkaly babičky. O tom, že konzumace polévek přináší samá pozitiva, je přesvědčen i kuchař Petr Stupka. Příprava některých z nich ani nezabere moc času.
-
Polévka zelnice
Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.
-
Rožmberská rybí polévka
Na výlovu rybníka Rožmberk vaří kulinář Petr Stupka pravidelně rybí polévku. Spokojení strávníci poté prosí o recept, a tak ho autor pořadu Kuchařské čarování nabízí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.