Zabijačkový prejt z Valašska

Variací na zabijačkový prejt je určitě celá řada. V tomto receptu, který nabízí autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka, směs semletého ovaru a jater doplňuje pohanka s brambory.

Nejprve je třeba připravit si ovar. Ideálně z vepřového kolena, nebo prorostlého bůčku s kůží. Maso vařte zvolna a dbejte na to, aby se nerozvařilo. Nadměrným uvařením ztrácí totiž chuť. Vodu můžete lehce osolit. Někdo přidává ještě bobkový list, celý pepř, cibuli a česnek. Budiž, ale není to nutné, protože samotný prejt se dost výrazně koření.

Ingredience
  • 400 mililitrů vepřového vývaru
  • 400 gramů vařeného vepřového ovaru
  • 200 gramů vepřových jater
  • 150 gramů pohanky lámanky
  • 100 gramů syrových brambor
  • 80 gramů cibule
  • 60 gramů sádla
  • 60 gramů strouhanky
  • podle chuti česnek, pepř, mletý kmín, nové koření, majoránka
  • sůl

Do vroucího ovarového vývaru nasypejte pohanku, krátce ji zavařte a pak ji nechte, už bez vaření, 15 minut pod poklicí nabobtnat.

Cibulku osmahněte na sádle do zlatova.

Vepřový ovar, může být tučnější včetně kůže, semelte spolu s vepřovými játry. Přimíchejte opečenou cibuli, spařenou pohanku, jemně nastrouhané syrové brambory, strouhanku a směs ochuťte lisovaným česnekem, kořením a solí.

Vše pak pečte v sádlem vytřené nádobě 40 minut při teplotě cca 170 stupňů

Podávejte s kysaným zelím a bramborami.

Koření pro zabijačkový prejt může být různé a v různých poměrech. Moje oblíbená kombinace je tato: 7 dílů (lžiček) majoránky, 3 mletého kmínu, 2 pepře, 1 nové koření.

Související

  • Tradiční zabijačkové recepty – ovar, jitrnice, guláš, tlačenka

    Zima je obdobím zabijaček. Mnoho rodin si stále připravuje zabijačkové pochoutky. Pokud si nejste jisti, jak na tradiční ovar či tlačenku, vyzkoušejte recepty Petra Stupky.

  • Masopustní křehulky

    Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi je základem masopustních křehulek. Zkuste smaženou sladkou dobrotu, která se podává s marmeládou a smetanou.

  • Bavorský závitek

    Kulinář Petr Stupka nabízí recept na svou oblíbenou variaci na španělské ptáčky. Jedná se o plátek vepřové krkovice potřený hořčicí a plněný směsí vajec, slaniny a okurek.