Zabijačkový prejt z Valašska
Variací na zabijačkový prejt je určitě celá řada. V tomto receptu, který nabízí autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka, směs semletého ovaru a jater doplňuje pohanka s brambory.
Nejprve je třeba připravit si ovar. Ideálně z vepřového kolena, nebo prorostlého bůčku s kůží. Maso vařte zvolna a dbejte na to, aby se nerozvařilo. Nadměrným uvařením ztrácí totiž chuť. Vodu můžete lehce osolit. Někdo přidává ještě bobkový list, celý pepř, cibuli a česnek. Budiž, ale není to nutné, protože samotný prejt se dost výrazně koření.
- 400 mililitrů vepřového vývaru
- 400 gramů vařeného vepřového ovaru
- 200 gramů vepřových jater
- 150 gramů pohanky lámanky
- 100 gramů syrových brambor
- 80 gramů cibule
- 60 gramů sádla
- 60 gramů strouhanky
- podle chuti česnek, pepř, mletý kmín, nové koření, majoránka
- sůl
Do vroucího ovarového vývaru nasypejte pohanku, krátce ji zavařte a pak ji nechte, už bez vaření, 15 minut pod poklicí nabobtnat.
Cibulku osmahněte na sádle do zlatova.
Vepřový ovar, může být tučnější včetně kůže, semelte spolu s vepřovými játry. Přimíchejte opečenou cibuli, spařenou pohanku, jemně nastrouhané syrové brambory, strouhanku a směs ochuťte lisovaným česnekem, kořením a solí.
Vše pak pečte v sádlem vytřené nádobě 40 minut při teplotě cca 170 stupňů
Podávejte s kysaným zelím a bramborami.
Koření pro zabijačkový prejt může být různé a v různých poměrech. Moje oblíbená kombinace je tato: 7 dílů (lžiček) majoránky, 3 mletého kmínu, 2 pepře, 1 nové koření.
Související
-
Tradiční zabijačkové recepty – ovar, jitrnice, guláš, tlačenka
Zima je obdobím zabijaček. Mnoho rodin si stále připravuje zabijačkové pochoutky. Pokud si nejste jisti, jak na tradiční ovar či tlačenku, vyzkoušejte recepty Petra Stupky.
-
Masopustní křehulky
Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi je základem masopustních křehulek. Zkuste smaženou sladkou dobrotu, která se podává s marmeládou a smetanou.
-
Bavorský závitek
Kulinář Petr Stupka nabízí recept na svou oblíbenou variaci na španělské ptáčky. Jedná se o plátek vepřové krkovice potřený hořčicí a plněný směsí vajec, slaniny a okurek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.