Bavorský závitek

Kulinář Petr Stupka nabízí recept na svou oblíbenou variaci na španělské ptáčky. Jedná se o plátek vepřové krkovice potřený hořčicí a naplněný směsí vajec, slaniny a okurek.

Ingredience
  • 500 gramů vepřové krkovice
  • 3 vejce
  • 120 gramů slaniny
  • 120 gramů sladkokyselých okurek
  • 120 gramů vařených a oloupaných brambor
  • 80 gramů hořčice
  • 50 gramů sádla
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • 150 gramů cibule
  • 6 stroužků česneku
  • nálev z okurek
  • petrželová nať

Krkovici nakrájejte na stejnoměrné plátky a každý z nich důkladně naklepejte. Osolte, opepřete a potřete trochou hořčice.

Zvlášť si připravte nádivku. Na rozpečenou slaninu přidejte na nudličky krájené okurky, brambory a trochu drceného kmínu. Krátce vše opečte, pak vmíchejte vajíčka a trochu soli. Vše promíchejte, až se vejce lehce srazí. Případně do nádivky posekejte trochu petrželky či pažitky.

Do pekáčku rozetřete sádlo a přidejte na měsíčky krájenou cibuli a celé, nebo jen rozkrojené stroužky česneku.

Nádivku rozdělte na připravené plátky masa a vše upravte do tvaru závitků či bochánků.

Závitky vkládejte do pekáčku, lehce podlijte vodou a následně pečte horkým vzduchem při teplotě 160 stupňů 30 až 40 minut.

Upečené závitky přeložte do jiné nádoby vhodné k pečení a zakryjte je, aby neosychaly.

Bavorský závitek Petra Stupky

Ve výpeku rozmačkejte měkkou cibuli i česnek, přidejte zbylou hořčici a vše na sporáku krátce opékejte, průběžně promíchávejte. Následně zalijte nálevem z okurek (zhruba 200 mililitrů), případně dolijte trochou vody. Chvíli vše provařte a vzniklou, lehce nakyslou a nasládlou šťávu proceďte a přelijte přes závitky. Nechte v troubě krátce zapéct a hned poté neste na stůl.

Je jen na vás a vašich zvyklostech, zda jako přílohu zvolíte těstoviny, špecle či rýži, ale v Bavorsku podávají nejčastěji bramborovou kaši.

Fígl ke šťávě: Pokud chcete mít šťávu k závitkům tmavší, přidejte do ní lžičku tmavé sójové omáčky – stejně tak můžete vše zjemnit sladkou smetanou.

Související

  • Záhorácký závitek s kysaným zelím

    Závitek z rozklepaného vepřového masa naplněný směsí cibule, špeku a kysaného zelí možná znáte pod názvem oravský vrabec, případně i jiným. Na názvu ale nezáleží.

  • Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou

    Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.

  • Znojemský guláš

    Jedna z mnoha variací guláše je znojemská. Patří do ní okurky a chuť mohou navíc vylepšit kousky uzeného masa nebo pokrájené párky. Recept přináší kulinář Petr Stupka.