Bavorský závitek
Kulinář Petr Stupka nabízí recept na svou oblíbenou variaci na španělské ptáčky. Jedná se o plátek vepřové krkovice potřený hořčicí a naplněný směsí vajec, slaniny a okurek.
- 500 gramů vepřové krkovice
- 3 vejce
- 120 gramů slaniny
- 120 gramů sladkokyselých okurek
- 120 gramů vařených a oloupaných brambor
- 80 gramů hořčice
- 50 gramů sádla
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- 150 gramů cibule
- 6 stroužků česneku
- nálev z okurek
- petrželová nať
Krkovici nakrájejte na stejnoměrné plátky a každý z nich důkladně naklepejte. Osolte, opepřete a potřete trochou hořčice.
Zvlášť si připravte nádivku. Na rozpečenou slaninu přidejte na nudličky krájené okurky, brambory a trochu drceného kmínu. Krátce vše opečte, pak vmíchejte vajíčka a trochu soli. Vše promíchejte, až se vejce lehce srazí. Případně do nádivky posekejte trochu petrželky či pažitky.
Do pekáčku rozetřete sádlo a přidejte na měsíčky krájenou cibuli a celé, nebo jen rozkrojené stroužky česneku.
Nádivku rozdělte na připravené plátky masa a vše upravte do tvaru závitků či bochánků.
Závitky vkládejte do pekáčku, lehce podlijte vodou a následně pečte horkým vzduchem při teplotě 160 stupňů 30 až 40 minut.
Upečené závitky přeložte do jiné nádoby vhodné k pečení a zakryjte je, aby neosychaly.
Ve výpeku rozmačkejte měkkou cibuli i česnek, přidejte zbylou hořčici a vše na sporáku krátce opékejte, průběžně promíchávejte. Následně zalijte nálevem z okurek (zhruba 200 mililitrů), případně dolijte trochou vody. Chvíli vše provařte a vzniklou, lehce nakyslou a nasládlou šťávu proceďte a přelijte přes závitky. Nechte v troubě krátce zapéct a hned poté neste na stůl.
Je jen na vás a vašich zvyklostech, zda jako přílohu zvolíte těstoviny, špecle či rýži, ale v Bavorsku podávají nejčastěji bramborovou kaši.
Fígl ke šťávě: Pokud chcete mít šťávu k závitkům tmavší, přidejte do ní lžičku tmavé sójové omáčky – stejně tak můžete vše zjemnit sladkou smetanou.
Související
-
Záhorácký závitek s kysaným zelím
Závitek z rozklepaného vepřového masa naplněný směsí cibule, špeku a kysaného zelí možná znáte pod názvem oravský vrabec, případně i jiným. Na názvu ale nezáleží.
-
Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou
Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.
-
Znojemský guláš
Jedna z mnoha variací guláše je znojemská. Patří do ní okurky a chuť mohou navíc vylepšit kousky uzeného masa nebo pokrájené párky. Recept přináší kulinář Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.