Chřestové ragú
Na jaře přichází sezóna chřestu. Tato lahůdková zelenina může zpestřit váš jídelníček. Jak ji připravit? Zkuste recept kulináře Petra Stupky z pořadu Kuchařské čarování.
- 400 gramů zeleného chřestu
- 200 gramů karotky
- 200 gramů ředkviček
- 80 gramů jarní cibulky
- 200 mililitrů mléka
- 70 gramů másla
- 150 gramů taveného sýra
- sůl
- muškátový květ
Nejprve si připravíme sýrovou omáčku. Do teplého mléka vložíme smetanový tavený sýr a necháme ho pozvolna rozehřát. Potom ho rozšleháme a omáčku jen krátce povaříme.
Zelený chřest jen lehce ve spodní části očistíme a zaschlé konce odkrojíme. Potom ho krátce povaříme (2 až 3 minuty) v páře, nebo v troše osolené vody.
Na rozpuštěném másle a velmi mírném teple dusíme nejprve karotku nakrájenou na stejnoměrné řezy. Když mrkev lehce změkne, přidáme posekanou jarní cibulku a nakrájené ředkvičky a špetku muškátového květu.
Mezitím překrájíme zelený chřest na stejnoměrné válečky a přidáme ho k lehce podušené zelenině. Nakonec směs zalijeme připravenou sýrovou omáčkou a jen velmi krátce necháme povařit a následně, už bez varu, pod poklicí odležet.
K této jemné směsi podáváme přírodně pečené biftečky z mletého krůtího masa, případně jiné jemně upravené drůbeží maso.
Ragú může obsahovat i další druhy jemné zeleniny jako řapíkatý celer, sladové lusky hrachu, řapíky fenyklu a podobně. Samozřejmě můžeme použít místo zeleného i bílý chřest.
Související
-
Chřest zapečený se šunkou a sýrem
Chřest obsahuje mnoho prospěšných látek, které prokazatelně prospívají zdraví. V kuchyni se často vaří nebo zapéká. Zkuste variantu se šunkou a sýrem.
-
Jak správně nakoupit a poté uvařit chřest
Nejen velmi dobrý, ale také zdravý je chřest. Pomáhá ledvinám, dodává vitamíny, posiluje imunitní systém. Co si s ním ale v kuchyni počít? Inspirujte se tipy Petra Stupky.
-
Krémová chřestová polévka
Nevyhazujte odřezky z chřestu. Můžete z nich připravit chutnou polévku. O svůj recept se podělil kulinář Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.