Chřestové ragú
Na jaře přichází sezóna chřestu. Tato lahůdková zelenina může zpestřit váš jídelníček. Jak ji připravit? Zkuste recept kulináře Petra Stupky z pořadu Kuchařské čarování.
- 400 gramů zeleného chřestu
- 200 gramů karotky
- 200 gramů ředkviček
- 80 gramů jarní cibulky
- 200 mililitrů mléka
- 70 gramů másla
- 150 gramů taveného sýra
- sůl
- muškátový květ
Nejprve si připravíme sýrovou omáčku. Do teplého mléka vložíme smetanový tavený sýr a necháme ho pozvolna rozehřát. Potom ho rozšleháme a omáčku jen krátce povaříme.
Zelený chřest jen lehce ve spodní části očistíme a zaschlé konce odkrojíme. Potom ho krátce povaříme (2 až 3 minuty) v páře, nebo v troše osolené vody.
Na rozpuštěném másle a velmi mírném teple dusíme nejprve karotku nakrájenou na stejnoměrné řezy. Když mrkev lehce změkne, přidáme posekanou jarní cibulku a nakrájené ředkvičky a špetku muškátového květu.
Mezitím překrájíme zelený chřest na stejnoměrné válečky a přidáme ho k lehce podušené zelenině. Nakonec směs zalijeme připravenou sýrovou omáčkou a jen velmi krátce necháme povařit a následně, už bez varu, pod poklicí odležet.
K této jemné směsi podáváme přírodně pečené biftečky z mletého krůtího masa, případně jiné jemně upravené drůbeží maso.
Ragú může obsahovat i další druhy jemné zeleniny jako řapíkatý celer, sladové lusky hrachu, řapíky fenyklu a podobně. Samozřejmě můžeme použít místo zeleného i bílý chřest.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.