Milošova bábovka

„Jméno má podle mého kamaráda Miloše, který nejenom skvěle vaří, ale také peče tuhle bábovku plnou chutí, kdykoli k němu zavítáme,“ říká kulinář Petr Stupka k receptu, který nabízí posluchačům Českého rozhlasu.

Ingredience
  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů cukru krupice
  • 250 gramů másla
  • 4 vejce
  • kypřicí prášek do pečiva
  • balíček vanilkového pudinku
  • rozinky a sekané ořechy (80 gramů)
  • 50 mililitrů vaječného likéru
  • 50 mililitrů tuzemského rumu
  • dvě lžíce dobrého kakaa

Nejprve šlehejte žloutky s cukrem do pěny. Pak přidejte rozpuštěné máslo, tvaroh, pudinkový prášek, vaječný likér a rum.

Do vzniklé hmoty přidávejte ostatní, tedy mouku a v ní rozmíchaný kypřicí prášek, ořechy a rozinky. Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.

Větší část hmoty vlijte do bábovkové formy. Tu samozřejmě vymastěte rozpuštěným sádlem, nebo bílým ztuženým tukem a vysypte polohrubou moukou.

Do zbylého těsta vmíchejte kakao a pak i tmavou složku nalijte do formy. Případně ji stěrkou zlehka protáhněte světlou částí kvůli mramorování v upečené sladkosti.

Pečte 50 minut při 170 až 180 stupních.

Problém s vyklápěním bábovek řeší důkladné vymazání ztuženým tukem (Omega), nebo sádlem a vysypání polohrubou moukou. Pomůže také dát vymazanou a vysypanou formu před nalitím těsta vychladit do lednice.

Související

  • Koláč Santiago

    První dochované zmínky o tomto mandlovém koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku.

  • Dort „jako sachr“

    Jednoduchý recept kulináře Petra Stupky přinese zaručený výsledek. Dezert, který připomíná tradiční vídeňský sachr dort, potěší členy rodiny i nečekanou návštěvu.

  • Tažený závin

    Za mistrovský kousek domácí kulinářské klasiky považuje Petr Stupka tažený závin. Nabízí recept a radí, jak zvládnout vytahování těsta. K tomu přidává tipy na různé náplně.