Milošova bábovka
„Jméno má podle mého kamaráda Miloše, který nejenom skvěle vaří, ale také peče tuhle bábovku plnou chutí, kdykoli k němu zavítáme,“ říká kulinář Petr Stupka k receptu, který nabízí posluchačům Českého rozhlasu.
- 250 gramů měkkého tvarohu
- 250 gramů polohrubé mouky
- 250 gramů cukru krupice
- 250 gramů másla
- 4 vejce
- kypřicí prášek do pečiva
- balíček vanilkového pudinku
- rozinky a sekané ořechy (80 gramů)
- 50 mililitrů vaječného likéru
- 50 mililitrů tuzemského rumu
- dvě lžíce dobrého kakaa
Nejprve šlehejte žloutky s cukrem do pěny. Pak přidejte rozpuštěné máslo, tvaroh, pudinkový prášek, vaječný likér a rum.
Do vzniklé hmoty přidávejte ostatní, tedy mouku a v ní rozmíchaný kypřicí prášek, ořechy a rozinky. Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
Větší část hmoty vlijte do bábovkové formy. Tu samozřejmě vymastěte rozpuštěným sádlem, nebo bílým ztuženým tukem a vysypte polohrubou moukou.
Do zbylého těsta vmíchejte kakao a pak i tmavou složku nalijte do formy. Případně ji stěrkou zlehka protáhněte světlou částí kvůli mramorování v upečené sladkosti.
Pečte 50 minut při 170 až 180 stupních.
Problém s vyklápěním bábovek řeší důkladné vymazání ztuženým tukem (Omega), nebo sádlem a vysypání polohrubou moukou. Pomůže také dát vymazanou a vysypanou formu před nalitím těsta vychladit do lednice.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.