Dort „jako sachr“

Jednoduchý recept kulináře Petra Stupky přinese zaručený výsledek. Dezert, který připomíná tradiční vídeňský sachr dort, potěší členy rodiny i nečekanou návštěvu. Upéct ho zvládnete rychle.

Ingredience
  • 7 bílků
  • 1 žloutek
  • 210 gramů krupicového cukru
  • 6 lžic oleje
  • 140 gramů polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa

Základem hmoty je sníh ze sedmi bílků. Potom do něho přijde postupně 210 gramů krupicového cukru, tedy tři deka na jeden bílek.

Když se cukr rozpustí a sníh zhoustne, přidejte jeden žloutek a následně vmíchejte šest lžic oleje.

Nakonec přidejte 140 gramů prosáté polohrubé mouky, ve které předtím rozmícháte dvě lžíce opravdu kvalitního kakaa. Kakao do mouky prosejte, aby se z něho netvořily hrudky.

Hmotu pečte ve vymaštěné a vysypané formě asi 30 minut. Troubu si předem předehřejte na teplotu 190 stupňů, po pěti minutách pečení ji zmírněte na 170 stupňů.

Související

  • Piškotová roláda téměř bez mouky

    O svůj osvědčený recept na sladký dezert z nadýchaného těsta se podělil kulinář Petr Stupka, autor oblíbeného rozhlasového Kuchařského čarování.

  • Mramorová bublanina

    Bublanina patří mezi klasické dezerty české kuchyně. Pokud ji chcete trochu ozvláštnit, zkuste recept na dvoubarevnou bublaninu s ovocem kuchařského čaroděje Petra Stupky.

  • Nejoblíbenější bábovka Petra Stupky

    Štamprlička rumu a vaječného koňaku zpestřuje bábovku, kterou má nejraději kulinář Petr Stupka. Recept nabízí posluchačům svého rozhlasového pořadu Kuchařské čarování.