Dort „jako sachr“
Jednoduchý recept kulináře Petra Stupky přinese zaručený výsledek. Dezert, který připomíná tradiční vídeňský sachr dort, potěší členy rodiny i nečekanou návštěvu. Upéct ho zvládnete rychle.
- 7 bílků
- 1 žloutek
- 210 gramů krupicového cukru
- 6 lžic oleje
- 140 gramů polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
Základem hmoty je sníh ze sedmi bílků. Potom do něho přijde postupně 210 gramů krupicového cukru, tedy tři deka na jeden bílek.
Když se cukr rozpustí a sníh zhoustne, přidejte jeden žloutek a následně vmíchejte šest lžic oleje.
Nakonec přidejte 140 gramů prosáté polohrubé mouky, ve které předtím rozmícháte dvě lžíce opravdu kvalitního kakaa. Kakao do mouky prosejte, aby se z něho netvořily hrudky.
Hmotu pečte ve vymaštěné a vysypané formě asi 30 minut. Troubu si předem předehřejte na teplotu 190 stupňů, po pěti minutách pečení ji zmírněte na 170 stupňů.
Související
-
Piškotová roláda téměř bez mouky
O svůj osvědčený recept na sladký dezert z nadýchaného těsta se podělil kulinář Petr Stupka, autor oblíbeného rozhlasového Kuchařského čarování.
-
Mramorová bublanina
Bublanina patří mezi klasické dezerty české kuchyně. Pokud ji chcete trochu ozvláštnit, zkuste recept na dvoubarevnou bublaninu s ovocem kuchařského čaroděje Petra Stupky.
-
Nejoblíbenější bábovka Petra Stupky
Štamprlička rumu a vaječného koňaku zpestřuje bábovku, kterou má nejraději kuchař Petr Stupka. Recept prozradil ve svém rozhlasovém pořadu Kuchařské čarování.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.