Cibulový koláč
Slaný bezlepkový koláč z bramborového těsta s náplní z cibule, pórku a slaniny. To je jeden z důkazů, jak snadno lze v kuchyni čarovat. Vyzkoušejte recept kulináře Petra Stupky.
Těsto
- 600 gramů vařených oloupaných brambor
- 100 gramů sýra (gouda)
- 2 vejce
- vrchovatá polévková lžíce škrobu
- sůl
- muškátový květ
- 50 gramů kukuřičné strouhanky (dle kvality brambor)
- trochu sádla na vymazání nádoby
Předem vařené brambory oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte k nim ostatní suroviny na těsto a vše, včetně strouhaného sýra, rychle smíchejte na stejnorodou hmotu.
Těsto roztlačte do vymaštěné zapékací nádoby. Snažte se o stejnoměrnou vrstvu a zároveň si vytvořte vyšší okraje, protože náplň do koláče bude řídká.
V troubě předehřáté na 160 stupňů nechte asi 20 minut předpékat.
Náplň
- 120 gramů cibule
- 25 gramů česneku
- 100 gramů slaniny
- 100 gramů sýra dle chuti
- 120 gramů pórku
- 150 mililitrů mléka
- sůl
- provensálské bylinky
- 30 gramů másla
- 3 vejce
- 50 gramů kysané smetany
Na másle zprudka osmahněte pokrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte slaninu nakrájenou na tenké nitky.
Jakmile slanina zavoní, přidejte na plátky nakrájený česnek a na závěr pórek řezaný na proužky. Přilijte trochu mléka, osolte a nechte vše kratičce vše zadusit. Máte-li možnost, přidejte trochu zelených bylinek, nebo použijte suché provensálské.
Do mírně zchladlé směsi vmíchejte vejce, kysanou smetanu a nastrouhaný sýr.
Náplň pak vlijte na předpečený koláč a dopékejte při teplotě 160 stupňů 10 až 15 minut. To, že je koláč hotový, poznáte podle toho, že náplň lehce ztuhne.
Část sýra můžete nasypat až před koncem pečení na povrch a při vyšší teplotě ho rozpéct do křupava.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.