Pivovarská cibulačka – originální variace známé polévky s pivem

Dlouhé roky bývaly polévky dominantní součástí tradiční kuchyně a připravovaly se v podstatě ze všeho, co měli kuchtíci a hospodyně k dispozici. Variace cibulačky s českým pivem je velmi originální a záleží jen na vás, zda použijete světlý ležák, nebo tmavý speciál.

Suroviny:
140 gramů cibule
30 gramů česneku
60 gramů sádla
600 mililitrů českého piva
60 gramů chlebové nebo rohlíkové strouhanky
mletý český kmín
majoránka a čerstvě mletý pepř
krutonky z opečeného pečiva
sýr podle chuti a možností
petrželová nať

Drobně a hlavně stejnoměrně pokrájenou cibuli opékáme na sádle tak dlouho, až začne zlátnout. Přidáme prolisovaný česnek a mletý kmín. Vše jen osmahneme a vzápětí přilijeme pivo.

Krátce povaříme a zasypeme strouhankou. Necháme už bez vaření stát asi pět minut. Pak podle chuti dosolíme, lehce opepříme a přidáme čerstvě posekanou nať z petrželky.

Krutonky z opečeného pečiva poklademe sýrem, zapečeme je a podáváme k polévce.

Odebírat podcast

Související

  • Kořeněná květáková polévka

    Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.

  • Rybí polévka z Chluman

    Recept na „bouillabaisse“ (bujabéz) z chlumanského trhu nabídl ve svém pořadu Kuchařské čarování kulinář Petr Stupka.

  • Kari čočková polévka

    Čočka patří do rodiny luštěnin a je dobrým zdrojem vlákniny, zlepšuje symptomy syndromu dráždivého tračníku. Tip na zdravé jídlo z čočky dala dietoložka Štěpánka Kutišová.