Pivovarská cibulačka – originální variace známé polévky s pivem
Dlouhé roky bývaly polévky dominantní součástí tradiční kuchyně a připravovaly se v podstatě ze všeho, co měli kuchtíci a hospodyně k dispozici. Variace cibulačky s českým pivem je velmi originální a záleží jen na vás, zda použijete světlý ležák, nebo tmavý speciál.
- 140 gramů cibule
- 30 gramů česneku
- 60 gramů sádla
- 600 mililitrů českého piva
- 60 gramů chlebové nebo rohlíkové strouhanky
- mletý český kmín
- majoránka a čerstvě mletý pepř
- krutonky z opečeného pečiva
- sýr podle chuti a možností
- petrželová nať
Drobně a hlavně stejnoměrně pokrájenou cibuli opékáme na sádle tak dlouho, až začne zlátnout. Přidáme prolisovaný česnek a mletý kmín. Vše jen osmahneme a vzápětí přilijeme pivo.
Krátce povaříme a zasypeme strouhankou. Necháme už bez vaření stát asi pět minut. Pak podle chuti dosolíme, lehce opepříme a přidáme čerstvě posekanou nať z petrželky.
Krutonky z opečeného pečiva poklademe sýrem, zapečeme je a podáváme k polévce.
Související
-
Kořeněná květáková polévka
Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.
-
Rybí polévka z Chluman
Recept na „bouillabaisse“ (bujabéz) z chlumanského trhu nabídl ve svém pořadu Kuchařské čarování kulinář Petr Stupka.
-
Kari čočková polévka
Čočka patří do rodiny luštěnin a je dobrým zdrojem vlákniny, zlepšuje symptomy syndromu dráždivého tračníku. Tip na zdravé jídlo z čočky dala dietoložka Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.