Pivovarská cibulačka – originální variace známé polévky s pivem

Dlouhé roky bývaly polévky dominantní součástí tradiční kuchyně a připravovaly se v podstatě ze všeho, co měli kuchtíci a hospodyně k dispozici. Variace cibulačky s českým pivem je velmi originální a záleží jen na vás, zda použijete světlý ležák, nebo tmavý speciál.

Ingredience
  • 140 gramů cibule
  • 30 gramů česneku
  • 60 gramů sádla
  • 600 mililitrů českého piva
  • 60 gramů chlebové nebo rohlíkové strouhanky
  • mletý český kmín
  • majoránka a čerstvě mletý pepř
  • krutonky z opečeného pečiva
  • sýr podle chuti a možností
  • petrželová nať

Drobně a hlavně stejnoměrně pokrájenou cibuli opékáme na sádle tak dlouho, až začne zlátnout. Přidáme prolisovaný česnek a mletý kmín. Vše jen osmahneme a vzápětí přilijeme pivo.

Krátce povaříme a zasypeme strouhankou. Necháme už bez vaření stát asi pět minut. Pak podle chuti dosolíme, lehce opepříme a přidáme čerstvě posekanou nať z petrželky.

Krutonky z opečeného pečiva poklademe sýrem, zapečeme je a podáváme k polévce.

autor: Petr Stupka

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.