Kari čočková polévka

Čočka patří do rodiny luštěnin a je dobrým zdrojem vlákniny, zlepšuje například symptomy syndromu dráždivého tračníku. Tip na zdravé jídlo z čočky dala dietoložka Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
4 velké stroužky česneku oloupané a jemně nasekané
2  střední žluté cibule jemně pokrájené
1 polévková lžíce olivového oleje
2 šálky čočky
10 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 šálek kukuřice
3 až 4 pokrájené mrkve
3 velké žluté brambory pokrájené na kostičky
¼ lžičky římského kmínu
2 lžičky kari
sůl

V malé pánvi orestujeme cibuli a česnek na olivovém oleji při střední teplotě do změknutí.

Dobře umyjeme čočku, do velkého hrnce přidáme vývar a další ingredience včetně česneku a cibule. Necháme vařit a občas zamícháme, vaříme nejméně hodinu.

Servírujeme teplé.

Související

  • Mangové smoothie se zázvorem

    Plody oranžové barvy pomáhají chránit rozmnožovací orgány. Jedním z nich je mango. Abychom jeho sílu dobře využili, můžeme připravit například smoothie.

  • Nepečený jablečný koláč

    Koláče z jablek patří k podzimu. Zkuste ale tentokrát připravit dezert netradičně. Odbornice na zdravou výživu Štěpánka Kutišová nabízí svůj recept na nepečený raw koláč.

  • Cudle (cuketové nudle) s krevetami

    Cukety patří mezi nejběžnější plodiny na českých zahrádkách. Jedná se o ideální redukční zeleninu, která obsahuje mnoho prospěšných látek. Zkuste připravit zdravé nudle.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.