Kari čočková polévka
Čočka patří do rodiny luštěnin a je dobrým zdrojem vlákniny, zlepšuje například symptomy syndromu dráždivého tračníku. Tip na zdravé jídlo z čočky dala dietoložka Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
4 velké stroužky česneku oloupané a jemně nasekané
2 střední žluté cibule jemně pokrájené
1 polévková lžíce olivového oleje
2 šálky čočky
10 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 šálek kukuřice
3 až 4 pokrájené mrkve
3 velké žluté brambory pokrájené na kostičky
¼ lžičky římského kmínu
2 lžičky kari
sůl
V malé pánvi orestujeme cibuli a česnek na olivovém oleji při střední teplotě do změknutí.
Dobře umyjeme čočku, do velkého hrnce přidáme vývar a další ingredience včetně česneku a cibule. Necháme vařit a občas zamícháme, vaříme nejméně hodinu.
Servírujeme teplé.
Související
-
Mangové smoothie se zázvorem
Plody oranžové barvy pomáhají chránit rozmnožovací orgány. Jedním z nich je mango. Abychom jeho sílu dobře využili, můžeme připravit například smoothie.
-
Nepečený jablečný koláč
Koláče z jablek patří k podzimu. Zkuste ale tentokrát připravit dezert netradičně. Odbornice na zdravou výživu Štěpánka Kutišová nabízí svůj recept na nepečený raw koláč.
-
Cudle (cuketové nudle) s krevetami
Cukety patří mezi nejběžnější plodiny na českých zahrádkách. Jedná se o ideální redukční zeleninu, která obsahuje mnoho prospěšných látek. Zkuste připravit zdravé nudle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.