Chřest zapečený se šunkou a sýrem
Chřest obsahuje mnoho prospěšných látek, které prokazatelně prospívají zdraví. V kuchyni se často vaří nebo zapéká. Zkuste variantu se šunkou a sýrem podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
12 velkých bílých výhonků chřestu, krátce povařených
6 plátků šunky
100 gramů strouhaného nebo plátkového sýra
1 lžíce másla
sůl
Šunku podélně rozkrojíme na dlouhé tenké proužky. Každý výhonek chřestu jedním proužkem omotáme v dolní části. Pekáček vytřeme máslem a naskládáme do něj připravený chřest.
Posypeme strouhaným sýrem nebo poklademe plátky sýra tak, aby špičky zůstaly nepřikryté. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Zapékáme jen krátce do rozpuštění sýra a prohřátí chřestu, asi 5 až 7 minut.
Podáváme jako přílohu nebo jako samostatné lehké jídlo.
Související
-
Krémová chřestová polévka
Nevyhazujte odřezky z chřestu. Můžete z nich připravit chutnou polévku. O svůj recept se podělil kulinář Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování.
-
Chřest je opravdovým elixírem mládí, v jarní sezóně kupujte raději ten český
Lahůdková zelenina, která by se měla stát povinnou jarní oživovací kůrou. To je chřest. Již po týdnu jeho každodenní konzumace můžeme údajně pociťovat nárůst vitality.
-
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek obsahuje spoustu vitaminu C. Jednou z možností, jak jej zpracovat v kuchyni, je zdravé zelené pesto. Recept nabídla v Přírodní lékárně Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.