Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek obsahuje spoustu vitaminu C. Jednou z možností, jak jej zpracovat v kuchyni, je zdravé zelené pesto. Recept nabídla v pořadu Přírodní lékárna Štěpánka Kutišová.

Suroviny:
200 gramů medvědího česneku
20 mililitrů olivového oleje
50 gramů parmazánu
10 gramů sezamového semínka
sůl

Medvědí česnek omyjeme, společně s olejem vložíme do mixéru a jemně umixujeme. Přidáme parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujeme, nicméně se snažíme zachovat strukturu semínka a kousky sýru.

Dáme do skleničky, směs zalijeme ještě trochou oleje. Pečlivě uzavřeme a necháme v lednici, kde vydrží několik měsíců.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.