Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem

Už naši předci využívali kopřivy k léčebným účelům, tyto byliny maximálně posilují organismus. Jak je využít v kuchyni, radí dietoložka Štěpánka Kutišová.

Suroviny:
800 gramů výhonků a listů mladých kopřiv
olivový olej nebo ghí
1 cibule
muškátový oříšek
ocet
4 vejce
sůl, pepř

Kopřivy navršíme do cedníku a prolijeme je horkou vodou. Přestanou pálit a budeme je moci snadno nasekat.

Na pánvi rozpustíme ghí nebo olivový olej a osmahneme na něm drobně nakrájenou cibuli dorůžova. Přidáme posekané kopřivy a trošku vody. Vaříme a mícháme přibližně 10 minut, než kopřivy změknou.

Hlubší pánev vymažeme olejem a nalijeme do ní vodu, přibližně 8 centimetrů na výšku. Vodu osolíme, přilijeme do ní lžíci octa a přivedeme k varu. Vaříme ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala.

Do vody opatrně rozklepneme vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháme rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vaříme, dokud bílek neztuhne, asi 2 až 3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovíme.

Na talíř naservírujeme horký kopřivový špenát a na něj vejce.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.