Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem
Už naši předci využívali kopřivy k léčebným účelům, tyto byliny maximálně posilují organismus. Jak je využít v kuchyni, radí dietoložka Štěpánka Kutišová.
Suroviny:
800 gramů výhonků a listů mladých kopřiv
olivový olej nebo ghí
1 cibule
muškátový oříšek
ocet
4 vejce
sůl, pepř
Kopřivy navršíme do cedníku a prolijeme je horkou vodou. Přestanou pálit a budeme je moci snadno nasekat.
Na pánvi rozpustíme ghí nebo olivový olej a osmahneme na něm drobně nakrájenou cibuli dorůžova. Přidáme posekané kopřivy a trošku vody. Vaříme a mícháme přibližně 10 minut, než kopřivy změknou.
Hlubší pánev vymažeme olejem a nalijeme do ní vodu, přibližně 8 centimetrů na výšku. Vodu osolíme, přilijeme do ní lžíci octa a přivedeme k varu. Vaříme ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala.
Do vody opatrně rozklepneme vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháme rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vaříme, dokud bílek neztuhne, asi 2 až 3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovíme.
Na talíř naservírujeme horký kopřivový špenát a na něj vejce.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.