Jak ochutit jarní salát? Francouzským dresinkem nebo zálivkou z medu a citronu

Pokrmy z listové zeleniny přináší tělu vitalitu a pomohou bojovat s pověstnou jarní únavou. Zelené listy hlávkových salátů, špenátu, výhonky čekanky a další lupení chrání buňky proti volným radikálům, snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, zlepšují soustředění, zbavují stresu a při pravidelné konzumaci pomohou také vlasům, nehtům i kůži.

Kulinář Petr Stupka, kterého znáte z pořadu Kuchařské čarování, se proto podělil o své tipy, které pomohou zpestřit zdravou stravu. Nabízí čtyři variace pro ochucení jarního listového salátu.

Francouzský dresink

V misce šlehejte delší dobu extra panenský olivový olej, jemně nakrájenou šalotku (nebo cibuli) a špetku mořské soli. Můžete přidat i trochu nasekaného česneku. Po několika minutách cibule změkne a pustí do oleje šťávu. V tu chvíli přidejte vinný ocet a opět šlehejte, aby se vše spojilo do celistvé emulze.

Je možné přidat i trochu bílého vína a doplnit dresink nakrájenou cibulovou natí, strouhanými ředkvičkami, zjemnit citronovou šťávou a také lehce přisladit medem nebo třtinovým cukrem. Tato výrazná a zdravá zálivka snese trochu kysané smetany nebo hustého jogurtu.

Med a citron

Ilustrační foto

Stačí jenom smíchat med s citrónovou šťávu a k tomu přidat pár kapek olivového oleje a čerstvě mletou mořskou sůl.

Je důležité, aby byly listy salátu dobře okapané nebo dokonce odstředěné. Pak na nich nezůstane voda, která by sílu dresinku zředila či zcela popřela.

Univerzální zálivka Petra Stupky

Ze zkušenosti vím, že nejoblíbenější příchutí salátů v Česku je výrazná sladkokyselá variace. Proto svařte v rendlíku stejné množství cukru a octa s trochou soli. A to je v podstatě vše. Po zchladnutí stačí tuto silnou esenci namíchat na opláchnutý salát, přidat trochu jemného oleje a je hotovo.

Můžete ale také tuto sladkokyselou zálivku doplnit jogurtem nebo kysanou smetanu nebo přidat nasekanou pažitku a podobně.

Speciální pošumavský dresink

Slaninu nakrájejte na stejnoměrné nudličky a rendlíku či pánvi lehce rozškvařte. Do voňavého tuku vložte drobounce posekanou cibuli a nechte ji zapěnit. Pak přidejte trochu hladké, plnotučné hořčice, případně i posekanou ančovičku a vše už jenom krátce osmahněte.

Nakonec vmíchejte kysanou smetanu, trochu citronové šťávy nebo octa a cibulovou nať nebo pažitku.

autor: Petr Stupka

Související