Quiche nebo taštičky z listového těsta s pampeliškami
Dostat květiny na naše talíře se snaží Jana Vlková, která vydala už tři kuchařské knihy. Ta nejnovější se jmenuje Pampelišky k jídlu a je v ní mimo jiné recept na quiche nebo taštičky z listového těsta.
„Nobelovu cenu za hotové listové těsto, chce se mi vždycky volat. Stejně ochotně jako jablka na štrúdl k sobě přivine i pampelišky. Listové těsto je nejlepší přítel všech kuchařek – od těch brilantních až po nešikovná trdla,“ píše Jana Vlková.
Suroviny na 12 taštiček:
200 gramů pampeliškových listů
1 cibule
1 lžíce másla
100 gramů Blaťáckého zlata
1 žloutek
1 listové těsto
špetka mletého muškátu
sůl, pepř
Pampeliškové listy dobře omyjte. Ve velkém hrnci ohřejte asi 1,5 litru osolené vody, vhoďte listy a nechte je asi 1 minutu spařit. Stáhněte z ohně, sceďte, prolijte ledovou vodou, aby nezhnědly, a dejte stranou.
Cibulku osmažte na rozpuštěném másle do zlatova, přidejte spařené a nasekané pampelišky a krátce orestujte. Nechte chvíli vychladnout.
Jezte pampelišky! Povzbudí celé tělo, listy dodají vitamíny, šťáva pomůže proti pihám
Obrovskou regenerační schopnost má pampeliška. Nová rostlina vyroste i z milimetrového plátku kořene. Lidé proto pampelišku odnepaměti používají pro posílení regeneračních sil organismu. Doufají, že jim bylina dodá stejnou odolnost, díky níž dokáže přežít téměř na všech místech a ve všech podmínkách.
Sýr nastrouhejte. Vmíchejte do pampelišek spolu se žloutkem. Směsí plňte listové těsto a vykrajujte kolečka nebo čtverečky.
Dejte do trouby vyhřáté na 200°C a teplotu stáhněte na 180°C. Pečte dozlatova.
Podávejte jako teplý předkrm do aprílového počasí nebo jako chuťovku pro chvíle, kdy se ukáže slunce.
Tipy a triky:
Těsto i náplň můžete pojmout jako jeden velký quiche, když se vám nebude chtít balit taštičky. V tom případě můžete přidat další vejce. Masoužrouti mohou nahradit (nebo doplnit) cibuli slaninou.
Související
-
Smažené květy, salát s podbělem. Na květinách si pochutnáte, říká autorka kuchařky
Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení chce do kuchyní vnést Květinová kuchařka z nakladatelství Smart Press. Její autorkou je doktorka přírodních věd Jana Vlková.
-
Je čas na jarní detox. Pomohou zeleninové šťávy a salát s listy pampelišek
Na jaře mnoho lidí cítí potřebu držet krok s přírodou a trochu se oživit, probudit a rozkvést. Stejně jako rostlinám nám prospěje více vody, čerstvého vzduchu a slunce.
-
Kytky jsou k jídlu, připomíná první česká profesionální květožroutka
Jsem květožroutka. To o sobě říká Jana Vlková, která už vydala tři knihy na toto téma. Ta poslední má název Kytky k jídlu v receptech i herbáři.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.