Jezte pampelišky! Povzbudí celé tělo, listy dodají vitamíny, šťáva pomůže proti pihám
Obrovskou regenerační schopnost má pampeliška. Nová rostlina vyroste i z milimetrového plátku kořene. Lidé proto pampelišku odnepaměti používají pro posílení regeneračních sil organismu. Doufají, že jim bylina dodá stejnou odolnost, díky níž dokáže přežít téměř na všech místech a ve všech podmínkách.
Pampeliška kvete od časného jara až do podzimu, hromadně ale vykvétá počátkem května. Jaro je také nejvhodnější dobou pro přípravu léčebných a zdravých pampeliškových pokrmů. Jedlá je celá rostlina.
Nejčastěji konzumujeme jemné listy, z nichž připravujeme saláty či tepelně upravené špenáty. Jedlá a chutná jsou však i pampelišková poupata. V bylinářství se nejčastěji zpracovává kořen pampelišky, který je například skvělou podpůrnou léčbu pro diabetiky a používá se i pro snižování hmotnosti.
Listy obsahují velké množství vitaminu C, ale také karotenoidy, mangan, draslík. Mají prokazatelně látky s antibiotickými a antibakteriálními účinky. Pampeliška je vhodná pro žlučníkáře a diabetiky. Je součástí žlučníkových čajů, čajů povzbuzujících chuť k jídlu a má močopudný účinek.
Ve Francii běžná salátová zelenina
Již v antice se šťáva z pampelišek užívala jako prostředek proti pihám a skvrnám na kůži. Avicenna, slavný lékař z první poloviny 11. století, léčil čerstvou šťávou z pampelišek vodnatelnost a překrvení jater. Dodnes je využívána při různých chorobách jater, poruchách zažívání, připisuje se jí vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi, má dobrý účinek při chudokrevnosti a hypovitaminózách.
Pampeliška se doporučuje při únavě a celkové vyčerpanosti, je oblíbenou součástí jarních bylinných kúr. Jakkoli ji u nás chápeme spíše jako bylinu, například ve Francii patří mezi běžnou salátovou zeleninu, z níž se skutečně připravují vynikající čerstvé saláty.
Čtěte také
Pampeliška dále podporuje trávení a zlepšuje výměnu látkovou. Pomůže funkci ledvin a močových cest, je schopna částečně rozpouštět ledvinové a močové kameny. Podporuje žlučník a játra, snižuje hladinu krevního cukru a je velmi účinná při různých kožních chorobách.
Celá rostlina působí jako mírné tonikum, které povzbuzuje celý organismus, a jedná se také o výrazné antirevmatikum. Mimo jiné je prokázán její vliv na úbytek otoků nejrůznějšího původu. Pampeliška patří mezi bezpečné rostliny, nejsou známy kontraindikace. U kojících však její hořčiny přechází do mateřského mléka.
Jde o velmi univerzální rostlinu, která má široké použití. Kromě různých likérů a známých pampeliškových medů můžeme vyzkoušet jednoduchou pleťovou vodu proti pihám: hrst čerstvých květů dáme do 0,5 litru studené vody, 15 minut vaříme na velmi mírném plameni, odstavíme a necháme odkryté krátce vyluhovat. Pak přecedíme a používáme jako pleťovou vodu nebo na obklady.
Pampeliškový salát s fenyklem
Suroviny:
1 šálek pampeliškových listů umytých a jemně pokrájených
1 oloupané a pokrájené zelené jablko
1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu
3 polévkové lžíce citronové šťávy
1-2 lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce kvalitního medu
sůl a pepř na dochucení
1 polévková lžíce semínek ostropestřce mírně opražených (lze nahradit lněnými semínky)
Ve velké míse smíchejte pampelišku, jablko a fenykl. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Na silnostěnné pánvi 3 až 5 minut při střední teplotě grilujte semínka ostropestřce. Následně je rozemelte v mlýnku na kávu (nebo alespoň použijte lněná semínka) a salát jimi posypte.
Tuto verzi salátu můžete dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například s chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.
DALŠÍ TIP: Listy pampelišky můžete dusit jako špenát, stejně tak si můžete podusit i čerstvá poupata a přidat si je například k rannímu obloženému chlebu. Listy také můžete mixovat s jablečnou nebo ananasovou šťávou jako osvěžující zelený nápoj.
Související
-
Chřest je opravdovým elixírem mládí, v jarní sezóně kupujte raději ten český
Lahůdková zelenina, která by se měla stát povinnou jarní oživovací kůrou. To je chřest. Již po týdnu jeho každodenní konzumace můžeme údajně pociťovat nárůst vitality.
-
Medvědí česnek vás nakopne. Používejte ho do polévek, smoothie i salátů
Obliba medvědího česneku strmě stoupá. Pokud si netroufáte hledat ho ve volné přírodě a riskovat záměnu s konvalinkou, vysázejte si rostlinu nebo vyrazte do obchodu.
-
Zkroťte kopřivy. Ze žahavek se stanou mimořádné pomocnice pro vaše zdraví
Každé malé dítě zná kopřivu. Je to zřejmě tím, že popálí dřív, než si s ní začneme tykat. Najít si cestu k této netykavce je však velmi dobré a zdraví nadmíru prospěšné.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.