Chřest je opravdovým elixírem mládí, v jarní sezóně kupujte raději ten český

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Chřest, zelenina, jídlo

Lahůdková zelenina, která by se měla stát povinnou jarní oživovací kůrou. To je chřest. Již po týdnu jeho každodenní konzumace můžeme údajně pociťovat nárůst vitality a osvěžení organismu.

Chřest podporuje výměnu látkovou a je rekordmanem v obsahu kyseliny listové. Ta kontroluje hladinu homocysteinu, rizikového faktoru pro vznik srdečních nemocí, rakoviny a mozkových defektů, a je nezbytná pro omlazování buněk, krvetvorbu, produkci hormonů, proti únavě, neklidu, depresím, sníženému soustředění i předčasnému šedivění vlasů.

Chřest je jedním z nejlepších omlazujících prostředků a vlévá jaro a svěží sílu do tělesných buněk. To lidé věděli už v historii. Ludvík XIV. měl zvláštní chřestové skleníky. Madame de Pompadour užívala chřest s vanilkou, vaječnými žloutky a lanýži jako afrodiziakum. Římané měli svou vlastní flotilu, která měla za úkol shánět nejlepší chřestové výhonky v tehdejším světě.

Zelený je výživnější a nemusí se loupat

V Čechách se díky velkému zájmu obnovila tradice pěstování chřestu na Mělnicku, kde jsou vhodné podmínky. V minulosti naše země byla chřestovou velmocí, výhonky dodávala na císařský dvůr do Vídně, Německa i Říma. Český chřest je vysoké kvality a měli bychom mu v krátké jarní sezóně od poloviny dubna do konce června dávat přednost před méně kvalitní zahraniční produkcí.

Z dvaceti jedlých odrůd chřestu z rodu asparagus je nejznámější bílý, který má jemnější chuť. Zelený chřest je však výživově bohatší a jeho příprava je méně pracná  nemusí se loupat, stačí výhonky omýt a odlomit dřevnaté konce. Chřest zabalený do vlhké utěrky uchováváme v ledničce a zpracujeme do pěti dnů.

Chřest obsahuje mnoho prospěšných látek, které mimo jiné chrání a detoxikují mozek, povzbuzují sexuální život, dokáží ničit rakovinné buňky, mají protizánětlivé účinky, posilují cévy i podporují růst prospěšných bakterií v trávicím traktu.

Zelenina je také zdrojem mnoha vitamínů, biotinu (vitamin krásy pro pružnou pleť a bohaté vlasy), draslíku a vlákniny.

Opatrně s chřestem by měli nakládat pouze lidé, kteří trpí dnou. Chřest je tak bohatý na mnoho látek, že bohužel obsahuje i mnoho pro ně nevhodného purinu. Pro všechny ostatní je ale předešlý výčet prospěšných účinků jasnou pobídkou ke koupi, i když nejde o právě levnou potravinu.

Vařený chřest s máslem

Suroviny:
500 gramů chřestu
sůl
trochu cukru na svaření
20 gramů másla

Omytý a oloupaný bílý chřest vaříme ve vodě s trochu soli a cukru. Hlavičky napíchneme, abychom zjistili, zda jsou uvařené. Pak vyjmeme z vody a položíme na talíře. Rozpustíme máslo a chřest jím přelijeme.

Zapečený chřest

Chřest, zelenina, jídlo

Suroviny:
1 svazek chřestu
2 lžíce olivového oleje
mořská či himálajská sůl
mletý pepř
hoblinky parmazánu

Chřest oloupeme a odřízneme nebo ulomíme dřevnaté konce. Výhonky dáme na plech, pokapeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme v troubě při mírné teplotě asi 15 minut. Chřest posypeme parmazánem a podáváme.

Chřest s dresinkem z čerstvých citrusů

Suroviny:
2 lžíce mandlových lupínků
750 gramů až 1 kilogram chřestových výhonků, omytých a očištěných
¼ lžičky nastrouhané čerstvé pomerančové kůry
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička čerstvé citronové šťávy
2 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl a pepř

Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Mandlové lupínky opražíme nasucho dozlatova, zhruba 4 až 5 minut. Chřest vaříme v páře, dokud nebude křehký a měkký, zhruba 4 až 5 minut. Horký chřest přendáme na servírovací mísu či talíř.

V malé misce šleháme pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, citronovou šťávu, olivový olej a sůl a pepř. Pomerančovým dresinkem přelijeme chřest a posypeme mandlemi.

Spustit audio

Odebírat podcast

Související