Medvědí česnek vás nakopne. Používejte ho do polévek, smoothie i salátů

19. červen 2017
Medvědí česnek

Obliba medvědího česneku v poslední době strmě stoupá. Pokud si netroufáte hledat ho ve volné přírodě a riskovat záměnu s konvalinkou, vysázejte si rostlinu na polostinná až stinná místa na zahrádce nebo vyrazte do supermarketu, kde už se běžně nabízí.

Medvědí česnek patří mezi silné životabudiče a vedle známé kopřivy, ředkviček, pampelišek a sedmikrásek je pozitivním nábojem pro unavený imunitní systém.

Obsahuje totiž spoustu vitaminu C. Na 100 gramů medvědího česneku bylo nalezeno až 150 miligramů vitaminu C, pro srovnání - jablko má jen asi 4 miligramy. Vitamin C se podílí na tvorbě bílých krvinek a kolagenu, zajišťuje pružnost kostí, cév, zubů i lepší vstřebatelnost železa.

Rostlina silně voní po česneku. Po natrhání či nakrájení listů se z ní uvolňuje velmi účinná látka allicin. Lístky medvědího česneku je tedy potřeba mixovat, pečlivě trhat či krájet do zelených smoothie a salátů nebo jimi kořenit polévky, rizota, karbanátky, omelety.

Allicin je známým bojovníkem proti chřipce, nachlazení, respiračním problémům, angínám, průjmům, stafylokokům i streptokokům, virům způsobujícím opary a dalším. V Číně například při jakékoli bakteriální či virové nákaze doporučují užívat česnek každé dvě hodiny. Allicin je sloučenina nestálá a jeho dodávku je nutno periodicky opakovat.

Medvědí česnek roste na mnoha místech Evropy, včetně Čech, a to především na severovýchodě a také Moravě, kde je hodně lužních lesů. Je to trvalkovitá rostlina, která může dorůstat výšky až půl metru.

Podle všeho také podporuje trávení, urychluje hojení ran a vředů, ničí střevní parazity, podporuje chuť k jídlu a tvorbu krve. Pomůže proti ateroskleróze, vysokému krevnímu tlaku i astmatu. Oceníme ho při léčbě mykóz a plísní, poruchách srdečního rytmu, chronických kožních problémech. Navíc zabraňuje rakovinnému bujení a pomáhá při revmatických bolestech.

Polévka z medvědího česneku

Suroviny:
olivový olej nebo ghí
1 brambora
1 cibule
medvědí česnek
kokosové mléko
vývar
sůl, pepř

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme pokrájenou bramboru a asi 2 minuty restujeme s cibulkou. Přidáme vývar a bramboru ve vývaru asi 10 minut vaříme.

Přidáme kokosové mléko, pokrájený medvědí česnek, sůl, pepř a chvíli vaříme, aby česnek zůstal ještě pěkně zelený. Rozmixujeme, případně dochutíme (například lžičkou jablečného octa, pokud by polévka měla příliš nasládlou chuť). Přecedíme, abychom získali jemný krém.


Pesto z medvědího česneku

Suroviny:
200 gramů medvědího česneku
20 mililitrů olivového oleje
50 gramů parmazánu
10 gramů sezamového semínka
sůl

Pesto, medvědí česnek

Medvědí česnek omyjeme, společně s olejem vložíme do mixéru a jemně umixujeme. Přidáme parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujeme, nicméně se snažíme zachovat strukturu semínka a kousky sýru.

Dáme do skleničky, směs zalijeme ještě trochou oleje. Pečlivě uzavřeme a necháme v lednici, kde vydrží několik měsíců.


Špenát z medvědího česneku

Suroviny:
500 gramů medvědího česneku
1 cibule
1 vejce
1 lžíce oleje
20 gramů slunečnicového semínka
himalájská sůl

Medvědí česnek umyjeme, nakrájíme nadrobno, stejně tak cibulku. Vše dáme do pánve, přidáme semínka, sůl, zalijeme vodou a dusíme 20 minut.

Poté do směsi přidáme vajíčko a ještě chvíli prohřejeme. Nakonec přidáme kvalitní olej na dochucení a také, abychom dodali nezbytný tuk na využití živin. Již nevaříme, podáváme.


Banánové smoothie s medvědím česnekem a melasou

Suroviny:
2 zralé banány
100 gramů medvědího česneku
10 gramů melasy

polévka, medvědí česnek

Banány, medvědí česnek i melasu vložíme do mixéru. Mixujeme do jemného nápoje.


Vajíčkový salát s medvědím česnekem

Suroviny:
4 až 6 uvařených vejec
svazek medvědího česneku
sůl, pepř
2 jarní cibulky
olivový olej
lžička hořčice
případně avokádo, vařená brambora a kyselá okurka
trocha jogurtu nebo kokosového mléka na zjemnění směsi

Uvařená vejce oloupeme a pokrájíme. Stejně tak pokrájíme svazek opraného medvědího česneku, smícháme s vejci, přidáme sůl, jarní pokrájené cibulky, čerstvě mletý pepř, lžičku až dvě hořčice.

Směs můžeme spojit hustým jogurtem nebo kokosovým mlékem a trochou jablečného octa, také můžeme přidat avokádo, vařenou bramboru a kyselou okurku podle chuti.


Rukolový salát s medvědím česnekem

Suroviny:
velká hrst rukoly
hrst medvědího česneku
5 sušených rajčat
100 gramů syrovátkového sýra
1 šalotka
citronová šťáva
2 lžíce oleje z vlašských ořechů
sůl, pepř

Medvědí česnek - kvítky

Rukolu důkladně omyjeme spolu s medvědím česnekem, do mísy spolu s nimi přidáme pokrájená sušená rajčata (pokud budou příliš vyschlá, pak je potřeba je předem namočit), pokrájíme šalotku nebo menší červenou cibuli, syrovátkový sýr. Přidáme citronovou šťávu, olej, sůl, pepř, důkladně promícháme.


Noky z medvědího česneku s rajčatovým salátem

Suroviny:
300 gramů směsi bezlepkové mouky (např. pohanka, amarant, quinoa, kaštan apod.)
100 gramů pokrájeného medvědího česneku
1 vejce
sůl, pepř
¼ litru vody

Všechny ingredience smícháme. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Pomocí struhadla na halušky nebo špecle těsto do vařící vody nastrouháme a hlídáme, aby se voda nepřestala vařit. Jakmile nočky vyplavou na povrch, sebereme.

K nočkům připravíme jednoduchý rajčatový salát: pokrájená rajčata, medvědí česnek, jablečný ocet, sůl, pepř, kapary, olivový olej. Všechny ingredience promícháme, kapary pečlivě propláchneme.

  • Jídlo a zdraví
  • Publicistika
  • recepty
  • zdravá výživa
  • zdravá strava
  • Medvědí česnek