Proti stresu a na podporu kondice zkuste salát polníček. Dochucujte různými zálivkami
Drobnolistý salát polníček patří mezi zeleninu, která by neměla zůstat opomíjena. V salátech působí čerstvým dojmem mladých aromatických lístků s příjemnou oříškovou chutí. Biologicky má vyšší hodnotu než hlávkový salát.
Polníček pravděpodobně sbírali již staří Římané. V současné době je oblíben především v západní Evropě: Německu, Itálii, Holandsku, Dánsku. Je dobře, že mu i u nás začínáme věnovat pozornost. Jedná se totiž o ideální zdroj živin, obsahuje vitaminy a minerály.
Je bohatý zejména na hořčík, nejdůležitější minerál proti stresu a na podporu kondice. Hořčík je součástí 300 enzymů, které probouzejí prakticky veškerý metabolismus v lidském těle a stimulují geny v buněčných jádrech.
Polníček tedy aktivuje přeměnu látkovou v buňkách, zvyšuje schopnost zvládnout stres, podporuje výkonnost ve sportu, zlepšuje schopnost soustředění, posiluje sliznice v celém těle a podporuje krvetvorbu.
Zeleninový barevný salát s polníčkem
Salát polníček je bohatý zejména na hořčík, nejdůležitější minerál proti stresu a na podporu kondice. Neměli bychom na něj tedy zapomínat při přípravě lehkých jídel. Jeden tip dává Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
Podobně jako další tmavozelené listové zeleniny obsahuje polníček mnoho železa v dobře využitelné formě. Čím lépe je tělo zabezpečeno železem, tím účinněji se může bránit bakteriím, virům a plísním. Nedostatek železa je příčinou únavy, malátnosti nebo slabé soustředěnosti. Bledost obličeje a pokožky patří k běžným příznakům.
V polníčku najdeme také vitamin E, kyselinu listovou a mnoho vitaminu C. Ten pomáhá při stresu, nedostatečném spánku a silném nervovém zatížení. Významně zlepšuje zužitkování bílkovin z potravy. Je ideální pokapat polníček citronovou šťávou.
Před zpracováním čerstvý polníček pečlivě opereme, odstraníme kořínky a uchováme v mikrotenovém sáčku v ledničce. Lístky upravujeme jako salát s různými zálivkami.
Polníček s vejcem
Suroviny:
200 gramů polníčku
2 vejce
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce medu
2 lžíce slunečnicových semínek
Polníček zbavený kořínků, pečlivě opraný a okapaný dáme do velké salátové mísy. Z citronové šťávy a medu ušleháme zálivku a pokapeme salát.
Vejce uvaříme natvrdo, nakrájíme na plátky a ozdobíme jimi salát. Posypeme slunečnicovými semínky. Rozdělíme do salátových misek.
Polníček se sušenou šunkou
Suroviny:
30 gramů vlašských ořechů
2 jablka
1 lžíce másla
1 salát radicchio
200 gramů polníčku
2 puky čekanky
3 lžíce jablečného octa
sůl, čerstvě mletý pepř
1-2 lžičky medu
olivový olej
100 gramů sušené šunky
Vlašské ořechy nahrubo posekáme a na pánvi nasucho krátce opražíme. Jablka omyjeme, vyřízneme jádřince, nakrájíme na dílky a podusíme na rozehřátém másle.
Radicchio opláchneme a natrháme na malé kousky. Polníček přebereme a opereme. Čekanku očistíme, vyřízneme košťál, listy omyjeme, případně nakrájíme.
Ocet smícháme se solí, pepřem a medem. Pomalu zašleháváme olivový olej.
Radicchio, polníček a čekanku vložíme do mísy a pokapeme zálivkou. Poklademe sušenou šunkou, vlašskými ořechy a podáváme.
Miláčkův salát
(upravená verze tradičního švýcarského salátu)
Suroviny:
porce polníčku
šunka od kosti
vařené vejce
čerstvý pepř
salátová zálivka (nejlépe lehká bílá z jogurtu nebo zakysané smetany nebo z kokosového mléka lehce sladkokyselá)
Polníček poctivě omyjeme, necháme oschnout. Šunku nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi ji osmahneme. Uvaříme si vejce (do každé porce salátu jedno).
Do salátového talíře vložíme kopičku salátu, posypeme teplou šunkou (Švýcaři používají tradiční špek) a přidáme vařené vejce pokrájené na drobné kousky. Okořeníme čerstvým pepřem, s ohledem na slanost šunky nemusíme solit.
Salát pokapeme dresinkem. Dresink připravíme z jogurtu nebo kysané smetany či kokosového mléka s přídavkem trochy octa, špetky soli a kokosového cukru či javorového sirupu nebo medu.
Související
-
Nejvýživnější salát je ten římský. Můžete ho i tepelně upravovat, třeba na grilu
Salát je díky osvěžující chuti, snadné stravitelnosti a mnoha možnostem úpravy oblíbenou zeleninou. V současnosti se pěstuje na celém světě, a to ve třech hlavních typech.
-
Zkroťte kopřivy. Ze žahavek se stanou mimořádné pomocnice pro vaše zdraví
Každé malé dítě zná kopřivu. Je to zřejmě tím, že popálí dřív, než si s ní začneme tykat. Najít si cestu k této netykavce je však velmi dobré a zdraví nadmíru prospěšné.
-
Angrešt podporuje růst vlasů i tvorbu zdravé kůže a čistí tělo
Je bratrancem rybízu a u nás patří mezi oblíbené zahradní ovoce. Plody jsou lysé i ochmýřené, kulaté, oválné i hruškovité a najdeme je v několika barevných variantách.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.