Angrešt podporuje růst vlasů i tvorbu zdravé kůže a čistí tělo
Je bratrancem rybízu a patří mezi oblíbené zahradní ovoce mírného podnebí. Plody jsou lysé i ochmýřené, kulaté, oválné i hruškovité a najdeme je v několika barevných variantách od bílé po červenou.
Angrešt je v Evropě oblíbený už od středověku, u nás zdomácněl jako planá rostlina, která dlouholetým šlechtěním a pěstováním větších plodů získala na významu.
Plody se běžně konzumují syrové nebo dušené s trochou vody, podávají se s tvarohem, jogurtem i pudinkem. Připravují se z nich kompoty nebo džemy. Z nezralých plodů se vaří protlak, který se přidává do jiných marmelád, aby lépe želírovaly, této funkci napomáhá vysoký obsah pektinu.
Angrešt nabízí řadu zdraví prospěšných látek. Obsahuje například křemík, který pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně, a tak předchází cévním nemocem. Je bohatý na vlákninu a podporuje odstraňování odpadních produktů.
Dužina angreštu obsahuje mnoho provitamínu A (chrání sliznice a posiluje buňky), vitamin B (pro nervy, srdce, růst vlasů), biotin (pro zdravou kůži, zdravé vlasy) a především vitamin C (pro imunitní systém, činnost mozku a nervů).
Čtěte také
Z půdy odčerpává mangan a hořčík a ukládá je v dužině, oba prvky jsou důležité pro sílu buněk, svaly, srdce. Pektin jako jedna z důležitých vláknin obsažených v angreštu podporuje trávení, čistí střeva a nedovoluje nepříznivým mikrobům se v těle rozpínat.
Angrešt zbavuje mozek jedovatých těžkých kovů, celé tělo odpadních látek, působí močopudně, zlepšuje výměnu látkovou, posiluje cévy a vazivové tkáně, podporuje růst vlasů a tvorbu zdravé kůže.
Týdenní angreštová kúra pomůže při slabých tepnách, žilách a křečových žilách. V lidové medicíně se věřilo, že angreštová šťáva vyléčí záněty v těle a působí proti horečkám. I listy angreštu se považovaly za zdraví prospěšné a věřilo se, že pomáhají odstraňovat písek v ledvinách.
Moderní herbář doporučuje nápoj připravený z 25 gramů sušených listů angreštu vyluhovaných v 600 mililitrech vody. Pít se má jeden šálek tohoto čaje třikrát denně. Považuje se za tišící nálev a má prospívat například dospívajícím dívkám před začátkem menstruace.
Angreštový dezert s jogurtem
Suroviny:
200 gramů zralého angreštu
200 gramů biojogurtu
3 lžíce medu
1 lžíce rozinek
Angrešt očistíme, omyjeme a bobule rozčtvrtíme. Biojogurt rozšleháme s medem a rozinkami. Vmícháme pokrájený angrešt a rozdělíme do misek.
Související
-
Rybíz je bohatý především na vitamín C, denní potřebu pokryje 40 bobulek
Od 16. století v Evropě pevně zakořenil rybíz a dosud se těší velké popularitě, zvláště jako nenáročné ovoce domácích zahrádek. Patří mezi srstkovité, je příbuzný angreštu.
-
Borůvky prodlužují život a prospívají očím. Váleční letci jedli borůvkový džem, aby lépe viděli
Kralují všem superpotravinám. Borůvky jsou tak nabity prospěšnými látkami, že jejich každodenní konzumace je nejlepším vkladem pro pevné zdraví, kondici, vitalitu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.