Nejvýživnější salát je ten římský. Můžete ho i tepelně upravovat, třeba na grilu

Salát je díky své osvěžující chuti, snadné stravitelnosti a mnoha možnostem úpravy oblíbenou zeleninou. V současnosti se pěstuje na celém světě, a to ve třech hlavních typech  salát hlávkový, římský a ledový.

Salát hlávkový pochází pravděpodobně ze Středomoří. Salát římský se nejvíce pěstuje v Itálii, má tužší listy, příjemnou mandlovou chuť a je ze všech druhů nejvhodnější k tepelné úpravě. Salát ledový vznikl v USA, jde o křehkou, uzavřenou a sladkou varietu hlávkového salátu.

Nejvyšší podíl živin má salát římský. V porovnání s ledovým obsahuje například pětkrát více vitaminu C. Vstřebávání prospěšných látek podpoří dresinky s kvalitním tukem, jako je olivový nebo avokádový olej.

Dávní Římané jedli římský salát na závěr jídla k podpoře trávení a navození spánku. Císař Augustus dal dokonce salátu postavit oslavnou sochu, protože věřil, že jej vyléčil z nemoci.

Hlávkový salát pro redukční diety

Červeně zbarvený salát soustřeďuje značné množství karotenu, zelený je bohatý na hořčík. Karoteny chrání před látkami poškozujícími buňky, hořčík hraje úlohu při přenosu nervových vzruchů především ve svalech. Jakmile se přeruší zásobování těla hořčíkem i na jediný den, nemohou se uskutečnit důležité biosyntézy v buňkách. Následkem je nervozita, únava, ztráta motivace, nedostatečná soustředěnost.

hlávkový salát

Hlávkový salát dodá tělu draslík, vápník, železo či zinek. Zejména červenolistý salát je bohatý na kyselinu listovou, která stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. Hlávkový salát obsahuje mnoho vody a pro svou nízkou energetickou hodnotu se hodí do redukčních diet. Poskytuje množství vlákniny, která podněcuje rychlý pohyb střev a odstraňuje jejich ochablost nebo zácpu.

Ze salátu dále získáme látky s protikřečovým účinkem a tišící bolesti. Celkově můžeme konstatovat, že salát posiluje imunitní systém, chrání buňky, zvyšuje výkonnost svalů, posiluje srdce, nervy, zlepšuje schopnost soustředění, pomáhá hubnout.

Čtěte také

Výzkum Pensylvánské státní univerzity odhalil, že zahájení jídla nízkokalorickým salátem navozuje pocit nasycenosti a snižuje následný příjem kalorií.

Zkuste i nezvyklé úpravy salátu, například ho namíchejte s plátky jablek, rozinkami, sušenými brusinkami, pomeranči, hroznovým vínem a ananasem. Podávání salátu druhý den nemusí být na škodu, protože se zvyšuje vstřebávání živin.

Římský salát se dá tepelně upravovat. Zkuste ho marinovat v troše sójové omáčky, suchého bílého vína, kokosovém cukru a olivovém oleji a pak jej na pár minut grilujte.

Jednoduchý salát

Suroviny:
1 pevný hlávkový salát
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa
1 lžíce citronové šťávy

Listy hlávkového salátu očistíme, rozebereme, odstraníme poškozené listy, necháme odkapat v cedníku a poté natrháme na menší kousky. Promícháme s uvedenými ingrediencemi.

Zeleninový salát s avokádem

Avokádo

Suroviny:
1 porce kadeřavého salátu
2 listy červenolisté čekanky
1 mrkev
50 gramů celeru
¼ salátové okurky
1 malé jablko
½ avokáda
150 gramů kysaného mléka nebo kokosového mléka
4 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce jablečného octa
½ lžičky hořčice
½ lžičky javorového sirupu
sůl, pepř

Kadeřavý salát s čekankou omyjeme, očistíme a osušíme. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na nudličky. Salátovou okurku a jablko omyjeme, i se slupkou obojí nastrouháme na tenké plátky. Vše upravíme na mísu.

Na zálivku smícháme kysané mléko s pomerančovou a citronovou šťávou, octem, hořčicí a javorovým sirupem. Zálivku podle chuti osolíme a opepříme. Avokádo oloupeme a rozmixujeme nebo rozmačkáme, případně také trochu ochutíme. Omáčku podáváme k zelenině.

Zeleninový salát Šampion se žampiony

Suroviny:
150 gramů různých listových salátů
100 gramů žampionů
1 malé jablko
1 řapík celeru
½ svazku ředkviček
50 gramů výhonků nebo klíčků
1 rajče
trochu pažitky
1 malá šalotka
1 lžička medu
2 lžíce jablečného octa
sůl, bílý pepř
2 lžíce olivového oleje

Listy salátu přebereme, důkladně opereme a natrháme na kousky. Žampiony nasucho očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Jablko a řapík celeru omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Výhonky očistíme.

Rajčata krátce spaříme vroucí vodou a oloupeme, rozčtvrtíme, vybereme zrníčka a dužinu nakrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a společně s pažitkou nadrobno pokrájíme nebo posekáme.

Med, ocet, sůl, pepř rozmícháme s olejem na zálivku. Přidáme pokrájenou pažitku a rajčata. Všechny přísady salátu promícháme v míse, přelijeme zálivkou a okamžitě podáváme.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová