Nejvýživnější salát je ten římský. Můžete ho i tepelně upravovat, třeba na grilu
Salát je díky své osvěžující chuti, snadné stravitelnosti a mnoha možnostem úpravy oblíbenou zeleninou. V současnosti se pěstuje na celém světě, a to ve třech hlavních typech – salát hlávkový, římský a ledový.
Salát hlávkový pochází pravděpodobně ze Středomoří. Salát římský se nejvíce pěstuje v Itálii, má tužší listy, příjemnou mandlovou chuť a je ze všech druhů nejvhodnější k tepelné úpravě. Salát ledový vznikl v USA, jde o křehkou, uzavřenou a sladkou varietu hlávkového salátu.
Nejvyšší podíl živin má salát římský. V porovnání s ledovým obsahuje například pětkrát více vitaminu C. Vstřebávání prospěšných látek podpoří dresinky s kvalitním tukem, jako je olivový nebo avokádový olej.
Dávní Římané jedli římský salát na závěr jídla k podpoře trávení a navození spánku. Císař Augustus dal dokonce salátu postavit oslavnou sochu, protože věřil, že jej vyléčil z nemoci.
Hlávkový salát pro redukční diety
Červeně zbarvený salát soustřeďuje značné množství karotenu, zelený je bohatý na hořčík. Karoteny chrání před látkami poškozujícími buňky, hořčík hraje úlohu při přenosu nervových vzruchů především ve svalech. Jakmile se přeruší zásobování těla hořčíkem i na jediný den, nemohou se uskutečnit důležité biosyntézy v buňkách. Následkem je nervozita, únava, ztráta motivace, nedostatečná soustředěnost.
Hlávkový salát dodá tělu draslík, vápník, železo či zinek. Zejména červenolistý salát je bohatý na kyselinu listovou, která stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. Hlávkový salát obsahuje mnoho vody a pro svou nízkou energetickou hodnotu se hodí do redukčních diet. Poskytuje množství vlákniny, která podněcuje rychlý pohyb střev a odstraňuje jejich ochablost nebo zácpu.
Ze salátu dále získáme látky s protikřečovým účinkem a tišící bolesti. Celkově můžeme konstatovat, že salát posiluje imunitní systém, chrání buňky, zvyšuje výkonnost svalů, posiluje srdce, nervy, zlepšuje schopnost soustředění, pomáhá hubnout.
Čtěte také
Výzkum Pensylvánské státní univerzity odhalil, že zahájení jídla nízkokalorickým salátem navozuje pocit nasycenosti a snižuje následný příjem kalorií.
Zkuste i nezvyklé úpravy salátu, například ho namíchejte s plátky jablek, rozinkami, sušenými brusinkami, pomeranči, hroznovým vínem a ananasem. Podávání salátu druhý den nemusí být na škodu, protože se zvyšuje vstřebávání živin.
Římský salát se dá tepelně upravovat. Zkuste ho marinovat v troše sójové omáčky, suchého bílého vína, kokosovém cukru a olivovém oleji a pak jej na pár minut grilujte.
Jednoduchý salát
Suroviny:
1 pevný hlávkový salát
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa
1 lžíce citronové šťávy
Listy hlávkového salátu očistíme, rozebereme, odstraníme poškozené listy, necháme odkapat v cedníku a poté natrháme na menší kousky. Promícháme s uvedenými ingrediencemi.
Zeleninový salát s avokádem
Suroviny:
1 porce kadeřavého salátu
2 listy červenolisté čekanky
1 mrkev
50 gramů celeru
¼ salátové okurky
1 malé jablko
½ avokáda
150 gramů kysaného mléka nebo kokosového mléka
4 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce jablečného octa
½ lžičky hořčice
½ lžičky javorového sirupu
sůl, pepř
Kadeřavý salát s čekankou omyjeme, očistíme a osušíme. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na nudličky. Salátovou okurku a jablko omyjeme, i se slupkou obojí nastrouháme na tenké plátky. Vše upravíme na mísu.
Na zálivku smícháme kysané mléko s pomerančovou a citronovou šťávou, octem, hořčicí a javorovým sirupem. Zálivku podle chuti osolíme a opepříme. Avokádo oloupeme a rozmixujeme nebo rozmačkáme, případně také trochu ochutíme. Omáčku podáváme k zelenině.
Zeleninový salát Šampion se žampiony
Suroviny:
150 gramů různých listových salátů
100 gramů žampionů
1 malé jablko
1 řapík celeru
½ svazku ředkviček
50 gramů výhonků nebo klíčků
1 rajče
trochu pažitky
1 malá šalotka
1 lžička medu
2 lžíce jablečného octa
sůl, bílý pepř
2 lžíce olivového oleje
Listy salátu přebereme, důkladně opereme a natrháme na kousky. Žampiony nasucho očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Jablko a řapík celeru omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Výhonky očistíme.
Rajčata krátce spaříme vroucí vodou a oloupeme, rozčtvrtíme, vybereme zrníčka a dužinu nakrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a společně s pažitkou nadrobno pokrájíme nebo posekáme.
Med, ocet, sůl, pepř rozmícháme s olejem na zálivku. Přidáme pokrájenou pažitku a rajčata. Všechny přísady salátu promícháme v míse, přelijeme zálivkou a okamžitě podáváme.
Související
-
Zkroťte kopřivy. Ze žahavek se stanou mimořádné pomocnice pro vaše zdraví
Každé malé dítě zná kopřivu. Je to zřejmě tím, že popálí dřív, než si s ní začneme tykat. Najít si cestu k této netykavce je však velmi dobré a zdraví nadmíru prospěšné.
-
Proti stresu a na podporu kondice zkuste salát polníček. Dochucujte různými zálivkami
Drobnolistý salát polníček patří mezi zeleninu, která by neměla zůstat opomíjena. V salátech působí čerstvým dojmem mladých aromatických lístků s příjemnou oříškovou chutí.
-
Nejlepší dieta? V žebříčku, který sestavili světoví odborníci, vyhrála středomořská strava
Je všeobecně známo, že národy obývající země kolem Středozemního moře žijí déle, zdravěji a méně trpí typickými civilizačními chorobami, jako je rakovina a srdeční nemoci.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.