Zeleninový barevný salát s polníčkem
Salát polníček je bohatý zejména na hořčík, nejdůležitější minerál proti stresu a na podporu kondice. Neměli bychom na něj tedy zapomínat při přípravě lehkých jídel. Jeden tip dává Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
2 hrsti rukoly
2 hrsti polníčku
1 červená paprika
½ žluté papriky
10 cherry rajčat
½ ks salátové okurky
2 vejce natvrdo
6 listů čerstvé bazalky
olivový olej, balzamiko, sůl
případně kozí či čerstvý sýr typu cottage
Zeleninu pečlivě omyjeme, necháme okapat, nakrájíme. Přidáme olivový olej, balzamiko a sůl, se zeleninou pečlivě promícháme.
Přidáme čtvrtky vajec a případně i sýr (nebo potrhanou sušenou šunku). Promícháme s již dochucenou zeleninou.
Související
-
Proti stresu a na podporu kondice zkuste salát polníček. Dochucujte různými zálivkami
Drobnolistý salát polníček patří mezi zeleninu, která by neměla zůstat opomíjena. V salátech působí čerstvým dojmem mladých aromatických lístků s příjemnou oříškovou chutí.
-
Sotýrovaný římský salát se sezamovými semínky
Nejvíc živin mezi saláty má salát římský. Obsahuje například pětkrát víc vitaminu C než salát ledový. Pro použití v kuchyni je tedy velmi vhodný, dá se i tepelně upravovat.
-
Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem
Už naši předci využívali kopřivy k léčebným účelům, tyto byliny maximálně posilují organismus. Jak je využít v kuchyni, radí dietoložka Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.