Jemný pampeliškový salát

Léčebné a zdravé pokrmy si můžeme připravit z pampelišek. Jedlá je celá rostlina. Zkuste salát z pampeliškových listů podle Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
3 šálky omytých pampeliškových listů
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce jablečného octa
1 čajová lžička semínek fenyklu nebo anýzu
2 čajové lžičky čerstvé máty
½ menší červené cibule nakrájené na plátky
2 čajové lžičky tamari sójové omáčky
2,5 čajové lžičky medové hořčice nebo pasty miso

Suroviny na zálivku rozmíchejte a polijte jí nasekané listy pampelišky nebo různých listových salátů.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.