Jemný pampeliškový salát
Léčebné a zdravé pokrmy si můžeme připravit z pampelišek. Jedlá je celá rostlina. Zkuste salát z pampeliškových listů podle Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
3 šálky omytých pampeliškových listů
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce jablečného octa
1 čajová lžička semínek fenyklu nebo anýzu
2 čajové lžičky čerstvé máty
½ menší červené cibule nakrájené na plátky
2 čajové lžičky tamari sójové omáčky
2,5 čajové lžičky medové hořčice nebo pasty miso
Suroviny na zálivku rozmíchejte a polijte jí nasekané listy pampelišky nebo různých listových salátů.
Související
-
Jezte pampelišky! Povzbudí celé tělo, listy dodají vitamíny, šťáva pomůže proti pihám
Obrovskou regenerační schopnost má pampeliška. Nová rostlina vyroste i z milimetrového plátku kořene. Lidé proto pampelišku odnepaměti používají pro podporu obnovy těla.
-
Chřest zapečený se šunkou a sýrem
Chřest obsahuje mnoho prospěšných látek, které prokazatelně prospívají zdraví. V kuchyni se často vaří nebo zapéká. Zkuste variantu se šunkou a sýrem.
-
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek obsahuje spoustu vitaminu C. Jednou z možností, jak jej zpracovat v kuchyni, je zdravé zelené pesto. Recept nabídla v Přírodní lékárně Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.