Jak správně nakoupit a poté uvařit chřest
Nejen velmi dobrý, ale také zdravý je chřest. Pomáhá ledvinám, dodává řadu vitamínů, posiluje imunitní systém. Co si s ním ale v kuchyni počít? Inspirujte se tipy Petra Stupky.
Nejchutnější je čerstvý chřest. Každým dnem tato zelenina ztrácí na kvalitě. Při nákupu sledujte hlavičky chřestu – u čerstvého jsou pevné a sevřené.
Sehnat můžete dva druhy chřestu – zelený a bílý. Zelený se pěstuje jako nadzemní výhonek a je nejpopulárnější v Británii. Bílý roste pod zemí a vadí mu světlo při skladování. Tlusté bílé chřesty jsou lepší než tenké.
Vaření z chřestu
Čerstvý chřest důkladně omyjte a potom odlomte, nebo odřízněte spodní část, která bývá dřevnatá. Odřezky a okrojky dejte vařit do polévky.
Očištěný chřest vložte do vroucí vody se solí, lžičkou cukru a kouskem másla. Vařte zvolna pět až osm minut. Chřest má zůstat uvnitř pevný.
Dalším způsobem přípravy je vaření v páře. Trvá to déle, ale chřest si uchová více chuti a vitamínů.
Vařený chřest nechte okapat a podávejte. Jako přílohu doporučuji nové brambory vařené ve slupce.
Sýrová omáčka na chřest
Suroviny: 200 gramů taveného sýra (smetanový, bez příchuti), 200 ml smetany na vaření, zelené bylinky, 30 gramů másla.
Sýr rozehřejte ve smetaně. Rozšlehejte a po převaření přidejte drobně sekané bylinky zpěněné kratičce na másle.
Na samotný chřest pak patří trochu smetanové, žloutkové či jogurtové omáčky. Italskou klasikou je přelít vařený chřest rozpuštěným máslem a lehce posypat strouhaným parmazánem.
Velmi zajímavým doplňkem k vařenému chřestu může být také teplá omáčka na bázi kysané smetany či jogurtu doplněná zelenými jarními bylinkami. Na chřest s bylinkovou omáčkou pak namelte trochu pepře nebo postrouhejte muškátový oříšek a citrónovou kůru.
Chřest se samozřejmě podává také jako příloha k masu, připravují se z něho bílé krémové polévky a také se podává smažený například v sýrovém těstíčku.
Související
-
Krémová chřestová polévka
Nevyhazujte odřezky z chřestu. Můžete z nich připravit chutnou polévku. O svůj recept se podělil kulinář Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování.
-
Chřestové ragú
Na jaře přichází sezóna chřestu. Tato lahůdková zelenina může zpestřit váš jídelníček. Jak ji připravit? Zkuste recept kulináře Petra Stupky z pořadu Kuchařské čarování.
-
Teplý salát s máslovým chřestem a pečenými bramborami
Chřest je chutná zelenina, kterou bychom na jaře neměli opominout. Jak ho připravit? Výborný je třeba v salátu s bramborami. Vyzkoušejte recept kulináře Petra Stupky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.