Teplý salát s máslovým chřestem a pečenými bramborami
Chřest je chutná zelenina, kterou bychom na jaře neměli opominout. Jak ho připravit? Výborný je třeba v salátu s bramborami. Vyzkoušejte recept kulináře Petra Stupky. Z uvedeného množství připravíte salát pro čtyři osoby.
- 400 gramů zeleného chřestu
- 400 gramů vařených brambor
- svazek jarní cibule
- 100 gramů karotky
- polníček
- 50 gramů másla
- 200 gramů kysané smetany
- olej
- sůl
- med
- limetka
Zelený chřest omyjte a na spodní části zařízněte. Nakrájejte na stejnoměrné válečky a vařte v páře dvě minuty, nebo zalijte vroucí vodou a asi dvě minuty nechte blanšírovat (spařit). Poté sceďte a nechte okapat.
Vařené brambory nakrájejte na stejnoměrné kostičky a na oleji je opékejte ze všech stran do zlatova. Na závěr můžete přidat trochu papriky.
V rendlíku na másle krátce zpěňte na jemné nitky krájenou mrkev, přidejte nakrájenou jarní cibulku a vzápětí spařený chřest. Směs trochu osolte a maličko podlijte vodou ze spařeného chřestu. Přikryjte a krátce poduste pod pokličkou, aby mrkev změkla.
Mezitím si z medu, limetkové šťávy a kysané smetany umíchejte dresink.
Nakonec vmíchejte do podušené směsi zeleniny posekaný polníček a vše přelijte smetanovým dresinkem.
Při servírování doplňte salát opečenými bramborami a podávejte s kouskem pečeného masa.
Související
-
Chřest zapečený se šunkou a sýrem
Chřest obsahuje mnoho prospěšných látek, které prokazatelně prospívají zdraví. V kuchyni se často vaří nebo zapéká. Zkuste variantu se šunkou a sýrem.
-
Speciální slanečkový salát s rýžovými nudlemi
Asi znáte bramborový salát se slanečky, ale Petr Stupka nabízí recept na trochu jinou variantu. Hlavní součást tvoří rýžové nudle, ledový salát, porce slanečků a cibule.
-
Krémová chřestová polévka
Nevyhazujte odřezky z chřestu. Můžete z nich připravit chutnou polévku. O svůj recept se podělil kulinář Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.