Teplý salát s máslovým chřestem a pečenými bramborami
Chřest je chutná zelenina, kterou bychom na jaře neměli opominout. Jak ho připravit? Výborný je třeba v salátu s bramborami. Vyzkoušejte recept kulináře Petra Stupky. Z uvedeného množství připravíte salát pro čtyři osoby.
- 400 gramů zeleného chřestu
- 400 gramů vařených brambor
- svazek jarní cibule
- 100 gramů karotky
- polníček
- 50 gramů másla
- 200 gramů kysané smetany
- olej
- sůl
- med
- limetka
Zelený chřest omyjte a na spodní části zařízněte. Nakrájejte na stejnoměrné válečky a vařte v páře dvě minuty, nebo zalijte vroucí vodou a asi dvě minuty nechte blanšírovat (spařit). Poté sceďte a nechte okapat.
Vařené brambory nakrájejte na stejnoměrné kostičky a na oleji je opékejte ze všech stran do zlatova. Na závěr můžete přidat trochu papriky.
V rendlíku na másle krátce zpěňte na jemné nitky krájenou mrkev, přidejte nakrájenou jarní cibulku a vzápětí spařený chřest. Směs trochu osolte a maličko podlijte vodou ze spařeného chřestu. Přikryjte a krátce poduste pod pokličkou, aby mrkev změkla.
Mezitím si z medu, limetkové šťávy a kysané smetany umíchejte dresink.
Nakonec vmíchejte do podušené směsi zeleniny posekaný polníček a vše přelijte smetanovým dresinkem.
Při servírování doplňte salát opečenými bramborami a podávejte s kouskem pečeného masa.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.