Teplý salát s máslovým chřestem a pečenými bramborami

Chřest je chutná zelenina, kterou bychom na jaře neměli opominout. Jak ho připravit? Výborný je třeba v salátu s bramborami. Vyzkoušejte recept kulináře Petra Stupky. Z uvedeného množství připravíte salát pro čtyři osoby.

Ingredience
  • 400 gramů zeleného chřestu
  • 400 gramů vařených brambor
  • svazek jarní cibule
  • 100 gramů karotky
  • polníček
  • 50 gramů másla
  • 200 gramů kysané smetany
  • olej
  • sůl
  • med
  • limetka

Zelený chřest omyjte a na spodní části zařízněte. Nakrájejte na stejnoměrné válečky a vařte v páře dvě minuty, nebo zalijte vroucí vodou a asi dvě minuty nechte blanšírovat (spařit). Poté sceďte a nechte okapat.

Vařené brambory nakrájejte na stejnoměrné kostičky a na oleji je opékejte ze všech stran do zlatova. Na závěr můžete přidat trochu papriky.

V rendlíku na másle krátce zpěňte na jemné nitky krájenou mrkev, přidejte nakrájenou jarní cibulku a vzápětí spařený chřest. Směs trochu osolte a maličko podlijte vodou ze spařeného chřestu. Přikryjte a krátce poduste pod pokličkou, aby mrkev změkla.

Mezitím si z medu, limetkové šťávy a kysané smetany umíchejte dresink.

Nakonec vmíchejte do podušené směsi zeleniny posekaný polníček a vše přelijte smetanovým dresinkem.

Při servírování doplňte salát opečenými bramborami a podávejte s kouskem pečeného masa.

Související

  • Chřest zapečený se šunkou a sýrem

    Chřest obsahuje mnoho prospěšných látek, které prokazatelně prospívají zdraví. V kuchyni se často vaří nebo zapéká. Zkuste variantu se šunkou a sýrem.

  • Speciální slanečkový salát s rýžovými nudlemi

    Asi znáte bramborový salát se slanečky, ale Petr Stupka nabízí recept na trochu jinou variantu. Hlavní součást tvoří rýžové nudle, ledový salát, porce slanečků a cibule.

  • Krémová chřestová polévka

    Nevyhazujte odřezky z chřestu. Můžete z nich připravit chutnou polévku. O svůj recept se podělil kulinář Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování.