Bramborový salát na vánoční stůl
Svůj rodinný recept na štědrovečerní bramborový salát nabízí kulinář Petr Stupka. Označuje ho za vánoční klasiku, ale samozřejmě chutě strávníků jsou různé a každý si může pokrm přizpůsobit. Z uvedeného množství ingrediencí připravíte jeden kilogram salátu.
- 600 gramů vařených a oloupaných brambor
- 80 gramů cibule
- 200 gramů kořenové zeleniny
- 100 gramů sladkokyselých okurek
- 120 gramů majonézy
- 40 mililitrů oleje
- sůl
- ocet
- cukr
- nálev z okurek
- bílý mletý pepř
Studené oloupané brambory nakrájejte na stejnoměrné plátky, nebo kostičky. Stejně nakrájejte i v mírně osolené vodě uvařenou kořenovou zeleninu a také sterilované okurky.
Jemně nakrájenou cibuli trochu osolte a smíchejte ji s olejem. Občas promíchejte. Cibule díky tomu pustí šťávu, změkne a přestane být čpavá. Nechte ji takto alespoň 20 minut.
Vývar z kořenové zeleniny spolu s trochou nálevu z okurek vařte s cukrem a octem tak dlouho, až se odvaří, zhoustne a tvoří bubliny. Tím vznikne úžasná, sladkokyselá zálivka.
Po vychladnutí vmíchejte zálivku do majonézy. Přidejte změklou cibuli i s olejem, trochu pepře a vše pak spojte s nakrájenými surovinami.
TIP: Pro odlehčení a jakési osvěžení chuti u nás doma přidáváme do salátu nakrájená jablka. Nejlepší je, když jsou křupavá a lehce nakyslá. V tom případě také chuťově ladí vmíchat do salátu citronovou šťávu z jednoho citronu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.