Bramborový salát na vánoční stůl

Svůj rodinný recept na štědrovečerní bramborový salát nabízí kulinář Petr Stupka. Označuje ho za vánoční klasiku, ale samozřejmě chutě strávníků jsou různé a každý si může pokrm přizpůsobit. Z uvedeného množství ingrediencí připravíte jeden kilogram salátu.

Ingredience
  • 600 gramů vařených a oloupaných brambor
  • 80 gramů cibule
  • 200 gramů kořenové zeleniny
  • 100 gramů sladkokyselých okurek
  • 120 gramů majonézy
  • 40 mililitrů oleje
  • sůl
  • ocet
  • cukr
  • nálev z okurek
  • bílý mletý pepř

Studené oloupané brambory nakrájejte na stejnoměrné plátky, nebo kostičky. Stejně nakrájejte i v mírně osolené vodě uvařenou kořenovou zeleninu a také sterilované okurky.

Jemně nakrájenou cibuli trochu osolte a smíchejte ji s olejem. Občas promíchejte. Cibule díky tomu pustí šťávu, změkne a přestane být čpavá. Nechte ji takto alespoň 20 minut.

Vývar z kořenové zeleniny spolu s trochou nálevu z okurek vařte s cukrem a octem tak dlouho, až se odvaří, zhoustne a tvoří bubliny. Tím vznikne úžasná, sladkokyselá zálivka.

Po vychladnutí vmíchejte zálivku do majonézy. Přidejte změklou cibuli i s olejem, trochu pepře a vše pak spojte s nakrájenými surovinami.

TIP: Pro odlehčení a jakési osvěžení chuti u nás doma přidáváme do salátu nakrájená jablka. Nejlepší je, když jsou křupavá a lehce nakyslá. V tom případě také chuťově ladí vmíchat do salátu citronovou šťávu z jednoho citronu.

Související