Wintrova pivní polévka s opečeným chlebem
Recept na Wintrovu pivní polévku nabízí kulinář Petr Stupka. Kde se vzal její název? „Vzpomínám rád na dobu studií na hotelovce v Mariánských Lázních a mimo jiné na povídání s panem Wintrem, moudrým a zkušeným hospodským, který byl mým neoficiálním učitelem pohostinnosti a umění obsluhy, dnes bychom řekli marketingu,“ vysvětluje.
Pan Wintr tu a tam vařil pivní polévku podle starodávného receptu. „Tehdá se nic nevyhodilo, každý měl starost o skrojek chleba a kdejaký drobek, ani odkapané pivo se nevylilo, ale svařilo, vzpomínal na své předky, kteří stejně jako on vedli hospodu. A na jeho památku jsem po něm pojmenoval pivní polévku, kterou nám tenkrát vařil,“ dodává Petr Stupka.
- špek
- cibule
- pórek
- chlebová strouhanka
- kmín
- droždí
- máslo
- pivo
- vejce
- smetana
- bylinky
- chléb
- česnek
Základem polévky je dobrý špek, cibule a pórek. Když budete mít trochu vývaru z kostí či masa, nebude to na škodu, ale není to nutné.
Nejprve vyškvařte špek nakrájený na malé kostičky. Aby se nespálily, z tuku je vyberte a nechte stranou. Na voňavém sádle pak opékejte cibuli do zlatova a nakonec vše zasypte strouhankou, nejlépe chlebovou, a přidejte mletý kmín.
Díky tomu vznikne osmahnutá, zahušťovací složka polévky. Pokud chcete, můžete přidat do cibulky chvilku před chlebem i kousek droždí a pan Wintr mi prozradil, že dává stejně jako jeho prabába i hrudku másla.
Pak už přijde na řadu pivo a voda, nebo vývar a solidní porce jemně nakrájeného pórku. Vše se pěkně zvolna provaří asi čtvrt hodiny, až pórek pustí do polévky chuť.
Na závěr se do polévky zašlehávají žloutky a smetana. Tím polévka zhoustne a zjemní. Ale i pan hostinský dával do polévky celá vejce rozšlehaná se smetanou, solí a kousky rozškvařené slaniny.
Varianty
Na Chebsku dávali do polévky ještě kopr, ale já mám raději zelenou petržel nebo pažitku. Hlavně je potřeba dobře opečený chleba, do kterého zamíchám a namačkám rozetřený česnek.
Už několikrát jsem touto polévkou překvapil své hosty. Nejraději ji na závěr rozmixuji na hladký krém drožďové vůně a nahořklé chuti. Můžete zkusit i variantu s provensálským kořením a místo vejce přidat tavený sýr.
Související
-
Krémová zeleninová polévka
Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Zkuste recept Petra Stupky.
-
Báječný kaldoun ze zbytků hostiny
Je tu svatý Martin a s ním i posvícení. A protože o posvícení nesmí být ničeho málo, stane se, že naopak dost zbyde. Víte, že ze zbytků můžete vykouzlit další dobroty?
-
Starodávná velikonoční polévka ušelo
Pokrm s tajemným názvem ušelo se připravoval ke svátkům jara už v předkřesťanské době. Má prý magickou moc a chrání člověka před zraněním a nemocemi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.