Wintrova pivní polévka s opečeným chlebem

Recept na Wintrovu pivní polévku nabízí kulinář Petr Stupka. Kde se vzal její název? „Vzpomínám rád na dobu studií na hotelovce v Mariánských Lázních a mimo jiné na povídání s panem Wintrem, moudrým a zkušeným hospodským, který byl mým neoficiálním učitelem pohostinnosti a umění obsluhy, dnes bychom řekli marketingu,“ vysvětluje.

Pan Wintr tu a tam vařil pivní polévku podle starodávného receptu. „Tehdá se nic nevyhodilo, každý měl starost o skrojek chleba a kdejaký drobek, ani odkapané pivo se nevylilo, ale svařilo, vzpomínal na své předky, kteří stejně jako on vedli hospodu. A na jeho památku jsem po něm pojmenoval pivní polévku, kterou nám tenkrát vařil,“ dodává Petr Stupka.

Ingredience
  • špek
  • cibule
  • pórek
  • chlebová strouhanka
  • kmín
  • droždí
  • máslo
  • pivo
  • vejce
  • smetana
  • bylinky
  • chléb
  • česnek

Základem polévky je dobrý špek, cibule a pórek. Když budete mít trochu vývaru z kostí či masa, nebude to na škodu, ale není to nutné.

Nejprve vyškvařte špek nakrájený na malé kostičky. Aby se nespálily, z tuku je vyberte a nechte stranou. Na voňavém sádle pak opékejte cibuli do zlatova a nakonec vše zasypte strouhankou, nejlépe chlebovou, a přidejte mletý kmín.

Díky tomu vznikne osmahnutá, zahušťovací složka polévky. Pokud chcete, můžete přidat do cibulky chvilku před chlebem i kousek droždí a pan Wintr mi prozradil, že dává stejně jako jeho prabába i hrudku másla.

Pak už přijde na řadu pivo a voda, nebo vývar a solidní porce jemně nakrájeného pórku. Vše se pěkně zvolna provaří asi čtvrt hodiny, až pórek pustí do polévky chuť.

Na závěr se do polévky zašlehávají žloutky a smetana. Tím polévka zhoustne a zjemní. Ale i pan hostinský dával do polévky celá vejce rozšlehaná se smetanou, solí a kousky rozškvařené slaniny.

Varianty

Na Chebsku dávali do polévky ještě kopr, ale já mám raději zelenou petržel nebo pažitku. Hlavně je potřeba dobře opečený chleba, do kterého zamíchám a namačkám rozetřený česnek.

Už několikrát jsem touto polévkou překvapil své hosty. Nejraději ji na závěr rozmixuji na hladký krém drožďové vůně a nahořklé chuti. Můžete zkusit i variantu s provensálským kořením a místo vejce přidat tavený sýr.

Související

  • Krémová zeleninová polévka

    Polévka ze zeleniny, kterou můžete sebrat na vlastní zahrádce, zjemněná smetanou se skvěle hodí do obědového menu nebo třeba jako lehká večeře. Zkuste recept Petra Stupky.

  • Báječný kaldoun ze zbytků hostiny

    Je tu svatý Martin a s ním i posvícení. A protože o posvícení nesmí být ničeho málo, stane se, že naopak dost zbyde. Víte, že ze zbytků můžete vykouzlit další dobroty?

  • Starodávná velikonoční polévka ušelo

    Pokrm s tajemným názvem ušelo se připravoval ke svátkům jara už v předkřesťanské době. Má prý magickou moc a chrání člověka před zraněním a nemocemi.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.