Báječný kaldoun ze zbytků hostiny

Je tu svatý Martin a s ním i svatomartinské posvícení. A protože o posvícení nesmí být ničeho málo, stane se, že naopak dost zbyde. Víte, že z takových zbytků můžete vykouzlit další dobroty?

Proč zbytečně vyhazovat výpek a všechny zbytečky z upečené husy, když si můžete uvařit skvělý kaldoun?

Vnitřnosti, kosti a kůže (syrové, nebo z pečeně) vložte do studené osolené vody a asi 1,5 hodiny táhnutím vařte při 80 stupních. Pak vývar sceďte. Čistou polévku zahustěte světlou jíškou, nejlépe máslovou, a důkladně za stálého míchání ji asi 20 minut vařte pěkně dohladka.

Tento základ je stejný u všech dostupných receptů, které jsem našel – hustá bílá polévka ze silného vývaru zahuštěná máslovou jíškou. A teď teprve nastává čas rozhodnout, zda v ní spolu s kousky masa budou i žemlové knedlíčky, nebo zda v ní budou knedlíčky z obraného masa a vnitřností.

Můžete mít i kaldoun jen s pokrájeným masem a na másle osmaženou houskou. Další možnosti a kombinace skýtá použití kořenové zeleniny. Tou můžete pochopitelně posílit už samotný vývar, ale lze ji také přidat lehce osmahnutou na tuku do již zahuštěné polévky.

Zajímavou variaci této polévky jsem zaregistroval kdesi na Šumavě, říkám jí houbová, neboť se do polévky přidávají na másle podušené houby, případně i houby sušené, předem máčené a povařené.

Poslední variací je doplnění polévky o větší množství pokrájeného pórku, který samozřejmě samotnou chuť polévky notně posílí.

Polévku dochuťte muškátovým květem a sekanou petrželkou.

Nudle, rýže, knedlíčky

Do polévky se hodí žemlové knedlíčky.

Tři pokrájené rohlíky dejte do mísy, přidejte dvě vejce, muškátový květ, sůl a pak buď dejte rozpuštěné máslo, nebo nalijte do směsi svrchu sbíraný tučný vývar (asi půl deci). Přidejte trochu zelené petrželky a vše zamíchejte.

Těsto nechte 10 až 15 minut stát, aby žemle nasákla a ztužila hmot. Pak tvořte namočenýma rukama malé knedlíčky, které vzhledem k tomu, že neobsahují syrovou mouku, stačí vařit jen krátce. Když vyplavou, budou vařené. Pokud by vám nedržely, přidejte do těsta trochu škrobu.

Pokud nechcete dělat žemlové knedlíčky, můžete do polévky přidat nudle, nebo ji zahustit rýží.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.