Martinské rohlíky a rohlíčky s nádivkou
Takzvané roháče, zahýbáky, vandrovnice nebo také martiny byly tradiční součástí výslužky čeládce na konci celoroční služby. Zpravidla se jednalo o pečivo z kynutého těsta. Někde bylo zvykem péci opravdu velké rohlíky, jinde zase drobné rohlíčky.
Těsto se rozválelo na plát a vykrajovaly se čtverce či trojúhelníky. Na ně se rozetřela nádivka, nejčastěji takzvaná vomasta z mletého máku a ovocných povidel. Náplní potřené těsto se stočilo do tvaru zahnutého rohlíku, nechalo kynout a peklo.
A ještě jedna tradice – martinské rohlíky se navrch potírají rozšlehaným vejcem, aby se po upečení leskly. A protože kynuté těsto má být poctivé a dosti sladké, dále se už martinské rohlíčky necukrují.
150 gramů másla
50 gramů cukru
3 žloutky
40 gramů droždí
sůl
200 mililitrů mléka
400 gramů makové nádivky
50 gramů rozinek máčených v rumu
vejce na potření
V ohřátém mléce rozmícháme droždí, lžíci cukru a trochu mouky. Nechám vše přikryté vzejít.
Ve žloutcích šleháme cukr do pěny, pak přidáme rozpuštěné máslo a trochu soli. Přidáme vzešlý kvásek, promícháme a postupně zapracujeme prosetou mouku. Vše hněteme tak dlouho, až se těsto začne odlepovat od stěn nádoby, je stejnorodé a hladké.
Těsto necháme vykynout a poté ho opět propracujeme a rozválíme na stejnoměrný plát vysoký asi 4 milimetry. Plát rozkrájíme rádlem na trojúhelníky, na každý z nich vložíme makovou náplň s macerovanými rozinkami – vždy k jedné straně a od ní pak stáčíme rohlík.
Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a stočíme je do oblouku. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme krátce vykynout. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních, podle velikosti asi 20 až 30 minut.
Související
-
Jak správně péct svatomartinskou husu? Nejprve na prsou, pak na zádech
Když se pustíte do přípravy velké drůbeže, je nutné počítat s pozvolným a dlouhodobým pečením. Naprosto zásadní je zároveň průběžné podlévání a přelévání.
-
Vánoční cukroví podle osvědčených rodinných receptů Petra Stupky
Po celý adventní čas bývá pořad Kuchařské čarování zaplněn nejrůznějšími tipy na vánoční cukroví. Kulinář Petr Stupka má několik osvědčených rodinných receptů.
-
Hnětýnky, martinské rohlíčky a valašské frgále
Posvícenské koláčky i martinské rohlíčky přinesli posluchači pořadu Kuchařské čarování na setkání v Českém rozhlase České Budějovice. Inspirujte se jejich recepty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.