Hnětýnky, martinské rohlíčky a valašské frgále

Posvícenské koláčky i martinské rohlíčky přinesli posluchači na speciální živé vysílání pořadu Kuchařské čarování, které se uskutečnilo 17. listopadu v Českém rozhlase České Budějovice. Inspirujte se jejich recepty.

Těsto na martinské rohlíčky podle posluchačky z Horažďovic

Suroviny:
500 gramů polohrubé mouky
1 vejce
250 gramů Hery
1 vanilkový cukr
špetka soli
12 lžic mléka
60 gramů droždí
trocha cukru na kvásek

Z trochy mléka, droždí a cukru nechte vzejít kvásek. Smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte těsto na rohlíčky.


Hnětýnkové těsto od paní Jitky

Smíchejte 9 vařených žloutků, 1 syrový žloutek, 550 gramů hladké mouky, 400 gramů másla, 200 gramů moučkového cukru, vanilkový cukr a 2 lžíce rumu. Můžete také přidat citronovou kůru nebo skořici.


Valašské frgále

Suroviny:
350 gramů polohrubé mouky
60 gramů másla
40 gramů moučkového cukru
2 žloutky
120 mililitrů mléka
1/2 balíčku droždí
špetka soli
2 lžíce rumu

4 lžíce másla na rozpuštění
250 gramů sušených hrušek
1 vanilkový cukr
špetka badyánu
na špičku nože skořice
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce smetany

Na drobenku:
150 gramů másla
150 gramů cukru moučky
150 gramů polohrubé mouky

Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme do něj droždí a lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím utřeme zbylý cukr s máslem a žloutky.

Když se na kvásku začnou dělat bubliny, přidáme k němu utřenou směs, potom zbylé mléko. Promícháme a přisypeme mouku smíchanou se solí. Důkladně vypracujeme těsto. Přikryjeme jej v nádobě utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Hruškové křížaly vložíme do vody a necháme je doměkka vařit s badyánem a skořicí.

Když těsto vyskočí asi na dvojnásobek objemu, rozdělíme hmotu na dva bochánky a necháme je ještě dvacet minut kynout.

Uvařené křížaly slijeme, rozemeleme na mlýnku a přidáme k nim smetanu, vanilkový cukr a trochu citronové šťávy. Troubu rozehřejeme na 170 stupňů.

Bochánky rozválíme úplně do tenka a přesuneme je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vychladlou náplní až do okrajů. Posypeme drobenkou. Dáme péct na 40 minut.

Hotové frgále necháme vychladnout, potom pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

autor: Petr Stupka