Hodové máslové koláčky

Z jižní Moravy pochází recept na tradiční hodové koláčky, které se podávají i při rodinných oslavách a svatbách. Plní se tvarohem, ale také například mletými slazenými ořechy. Postup připomíná kulinář Petr Stupka.

Ingredience
  • 2 kilogramy polohrubé mouky
  • 1 litr vlažného mléka
  • droždí
  • cukr
  • 8 žloutků
  • 1,5 kostky másla
  • vanilkový cukr
  • sůl

Do velké mísy nasypeme dva kilogramy polohrubé mouky, přidáme kvásek z 0,75 až 1 litru mléka a cukru, 8 žloutků. Přimícháme 1,5 rozpuštěného másla, vanilkový cukr, trochu soli. Pořádně vypracujeme těsto, necháme vykynout.

Pro náplň je zapotřebí si přichystat dva kilogramy tvarohu, cukr, vanilkový pudink a celé vejce. Náplň by měla být přiměřené sladká, nepříliš vlhká, aby nevytékala, ale zároveň nepříliš drobivá.

K naplnění lze použít i mleté oslazené ořechy spařené horkým mlékem, popřípadě dochucené trochou rumu.

Na drobenku (posypku) potřebujeme jedno měkké máslo, cukr, mouku. Drobenku buď nadrobíme na koláček ještě před pečením, nebo ji předem pokrájíme na malé kostičky. Uchováváme v chladu.

Těsto vykrajujeme malou lžičkou na pomoučený vál, plníme rozinkami, tvarohem, mákem, mletými ořechy. Koláčky zavineme, jednu stranu namočíme v rozšlehaném vajíčku a v pokrájené drobence.

Koláčky dáme na plech (30 kousků na jeden) a necháme v teple znovu chvíli nakynout. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatohněda. Z jedné dávky se upeče 14 plechů.

Související

  • Moravský vrabec

    Moravský vrabec vychází z tradice domácích zabijaček, kdy se v pekáčku pekly odřezky masa čili vrabce. I dnes je to vyhledávaná specialita. Recept připomíná Petr Stupka.

  • Bramborový salát Thayaboden

    Bramborový salát má mnoho variací. Thayaboden je název pro oblast u Znojma, kde roste zvláštní druh okurek. Právě ty se přidávají do originální verze stejnojmenného salátu.

  • Vinařský hovězí guláš

    Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.