Bramborový salát Thayaboden

Bramborový salát má nespočet variací. Thayaboden je název pro úrodnou oblast jižně od Znojma, kde roste zvláštní druh okurek. A právě ty se přidávají do originální verze salátu, který můžete vyzkoušet podle receptu Petra Stupky.

Ingredience
  • 500 gramů brambor, nejlépe odrůdy Keřkovské rohlíčky
  • 1 cibule
  • 2 slané, nebo octové okurčičky
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • cukr
  • olej
  • trocha hovězí, nebo bylinkové polévky
  • 2 stroužky česneku

Hliněnou mísu důkladně vytřete stroužky česneku.

Do mísy vložte uvařené, oloupané a na kolečka nakrájené horké brambory. Přidejte na plátky nakrájené okurčičky, na kolečka pokrájenou cibuli, dle chuti sůl, pepř, cukr, ocet, několik kapek oleje a trochu teplé polévky.

Vše se důkladně promíchejte.

Při přípravě salonního bramborového salátu Thayaboden se do salátu přidávala ještě pokrájená vejce natvrdo, rovněž na kousky nakrájené marinované ryby (okyselení sledi, nakládané sleďové filety) a rozmanité zahradní bylinky.

Související

  • Bramborový nákyp s okurkovým salátem

    Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí Petr Stupka.

  • Vinařský hovězí guláš

    Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.

  • Domácí bramborové krokety z odpalovaného těsta

    Mezi oblíbené přílohy patří bramborové krokety. Nemusíte přitom vždy kupovat předem připravené a mražené. Zkuste vlastní domácí. Jak na to, poradil Petr Stupka.