Bramborový salát Thayaboden
Bramborový salát má nespočet variací. Thayaboden je název pro úrodnou oblast jižně od Znojma, kde roste zvláštní druh okurek. A právě ty se přidávají do originální verze salátu, který můžete vyzkoušet podle receptu Petra Stupky.
- 500 gramů brambor, nejlépe odrůdy Keřkovské rohlíčky
- 1 cibule
- 2 slané, nebo octové okurčičky
- sůl
- pepř
- ocet
- cukr
- olej
- trocha hovězí, nebo bylinkové polévky
- 2 stroužky česneku
Hliněnou mísu důkladně vytřete stroužky česneku.
Do mísy vložte uvařené, oloupané a na kolečka nakrájené horké brambory. Přidejte na plátky nakrájené okurčičky, na kolečka pokrájenou cibuli, dle chuti sůl, pepř, cukr, ocet, několik kapek oleje a trochu teplé polévky.
Vše se důkladně promíchejte.
Při přípravě salonního bramborového salátu Thayaboden se do salátu přidávala ještě pokrájená vejce natvrdo, rovněž na kousky nakrájené marinované ryby (okyselení sledi, nakládané sleďové filety) a rozmanité zahradní bylinky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.