Prachatické mandlové perníčky
Tuzemská variace na věhlasné norimberské perníčky. Tak kulinář Petr Stupka označuje mandlové perníčky podle regionálního receptu. Zkuste je letos přidat mezi své vánoční cukroví.
- 250 gramů hladké pšeničné mouky
- 120 gramů moučkového cukru
- 120 gramů jemně mletých mandlí
- 100 gramů másla
- 1 vejce a 2 žloutky
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky perníkového koření
- ½ lžičky mletého zázvoru
- bílek na potírání perníčků a mandle na zdobení
Vejce a žloutky třete spolu s cukrem do pěny. Přimíchejte med a rozpuštěné máslo, nakonec i mleté koření. Do této řídké hmoty pak zapracujte mouku a mleté mandle.
Vzniklé těsto důkladně prohněťte a zabalené do fólie nechte v lednici odležet (nejlépe do druhého dne).
Těsto vyvalujte na plát silný 2 až 3 milimetry, vykrajujte z něj libovolné tvary a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 8 minut.
Ještě horké perníčky potírejte rozšlehanými bílky, aby se leskly, a současně přizdobte půlenými či sekanými mandlemi.
Související
-
Klasické vánoční perníčky
Klasikou na vánočním stole a dokonce i vánočním stromku jsou perníčky. Kulinář Petr Stupka nabízí svůj prověřený recept na báječně hladké a mírně vypoulené perníčky.
-
Vánoční cukroví podle osvědčených rodinných receptů Petra Stupky
Po celý adventní čas bývá pořad Kuchařské čarování zaplněn nejrůznějšími tipy na vánoční cukroví. Kulinář Petr Stupka má několik osvědčených rodinných receptů.
-
Kulinářské tipy a fígle pro přípravu štědrovečerního menu
Rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát a vánočka se budou servírovat na Štědrý den. Kuchař Petr Stupka proto přináší několik tipů, jak dobře zvládnout přípravu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka