Recepty z rajčat. Zapečte je, připravte polévku a domácí kečup

Konzumace rajčat je jednoznačně vhodná, a to především v této době, kdy hojně dozrávají. Rajská jablíčka zlepšují náladu, podporují tvorbu všech hormonů, umí uklidnit náš noční odpočinek, posilují imunitu i zlepšují zažívání.

V kuchyni můžete rajčata využít na mnoho způsobů. Pár tipů nabízí kulinář Petr Stupka, kterého znáte z pořadu Kuchařské čarování.

Francouzská tomatová polévka

Kdo má na vaření více času, použije rajčata čerstvá, oloupe je, nakrájí na kousky a dá rozdusit na cibulku s trochou česneku. Kdo chvátá, použije konzervu. Poté, co se rajčata rozdusí, je nutné je ochutit, proto přidejte posekanou bazalku a petrželku a nadrobte do nich sýr niva.

Trocha drůbežího vývaru pak udělá z tomatové kaše polévku a trocha smetany vše zjemní. Můžete také trochu cukrovat či octovat, ale hlavně je třeba do již hotové a na talíř nalité polévky přidat orestované, jemné nudličky z kvalitní šunky. K polévce patří také opečený chléb. Na závěr ještě namelte do talíře čerstvý pepř a mimořádná dobrota je na světě.

Rajčatová omeleta

Na sádle rozpečené rajče s troškou cibule a spečené rozkvedlané vejce – to je další veleoblíbená kombinace. Pokud vám zbyde doma trochu uvařených těstovin, pak je zkuste zapéct do omelety spolu s rajčaty.

Lze doplnit kousky slaniny nebo šunky. Taková špagetyomeleta s rozpečenými rajčaty je skvělá snídaně či večeře.

Plněná zapékaná rajčata

Rajčátku seřízněte vršek a vydlabejte vnitřek až na dužinu pod slupkou. Trochu uvnitř osolte a naplňte. Potom seříznutý deklík vraťte na původní místo a vložte do zapékací nádoby. Na její dno dejte solidní dávku cibule, pokrájené jadřince vydlabané z rajčat, sůl, zelené koření (třeba bazalku), celerovou nať nebo libeček. Vše trochu zalijte kvalitním olejem a pak zapékejte.

Rajče, rajčata

A náplň? Co třeba houbová míchanice nebo jemnější žampiónová směs s vajíčkem a trochou smetany, případně sýrem? Jeden kuchař Belgičan mi říkal, že dává do rajčat ovčí sýr a malé kostičky osmaženého chleba a bylinkové máslo.

Určitě dejte do rajčátek něco voňavého a k tomu spojovací materiál jako je právě chléb nebo třeba vařená rýže. Docela zajímavá náplň vznikne z jater dušených na cibulce a vařené rýže. A ještě jedna rada - nebojte se více okořenit náplň, protože rajče pustí při pečení dost šťávy.

Kečup podle babičky

Do plátěného či gázového pytlíčku zavažte po lžičce nového koření, celého pepře a koriandru, přidejte špetku hřebíčku, pár kuliček jalovce, 4 bobkové listy, zlomek skořice. Pak oloupejte 4 kilogramy rajčat a pět velkých cibulí. K tomu pokrájejte čtvrtku velkého celeru. Do všeho dejte pět lžic soli, dvě deci octa a jednou tolik cukru. Všechno to podlijte trochou vody a vařte do zhoustnutí.

Kdo má rád ostřejší, může přidat dvě feferonky, kdo radši jemnější, nastrouhá pět nakyslých oloupaných jablek. Nakonec vyjměte koření a případně papričky a vše do hladka rozmixujte. Lze též propasírovat přes husté síto.

Mohlo by vás zajímat