Tomatový a houbový kuskus
Kuskus si získává stále větší oblibu i v naší kuchyni. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá. Dva tipy, jak si pochutnat na této těstovině, nabídl v pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
Tomatový kuskus
- rajčata
- cibule
- kuskus
- olej
- sůl, případně další koření podle chuti
- petrželová nať
- bílý jogurt
V kastrolu, nebo rendlíku nejprve na oleji nechte změknout drobně nakrájenou cibulku. Poté přidejte propasírovaná, nebo drcená rajčata, vše ochuťte podle libosti a přiveďte k varu.
Do této jednoduché rajčatové omáčky vmíchejte kuskus. Podle tradičního pravidla tolik, až vám v hrnci vznikne řidší kaše.
Pak už jen vše zavařte a hned potom stáhněte z tepla a přikryjte. Přibližně za tři minuty bude pokrm hotový.
Před podáváním vmíchejte do kuskusu posekanou petrželovou nať a bílý jogurt. Podávejte jako přílohu, nebo sypané sýrem jako hlavní pokrm.
Houbový kuskus
- kuskus
- houby
- cibule
- olej
- sůl
- pórek
- smetana
- bílý jogurt
- petrželová nať
Na oleji zpěňte cibuli. Pak přidejte drobně nakrájené houby, osolte a duste tak dlouho, až se vydusí většina šťávy z hub. Vznikne vám prostě smaženice. Do ní přidejte nakrájený pórek a smetanu, případně nastrouhaný parmazán.
Do této houbové smetanové omáčky pak vsypte kuskus, přiveďte ho k varu a následně nechte už mimo plotnu vše dojít pod pokličkou.
Také takto upravený kuskus nakonec zjemněte bílým jogurtem, nebo kysanou smetanou a doplňte posekanou zelenou petrželovou natí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka