Tomatový a houbový kuskus
Kuskus si získává stále větší oblibu i v naší kuchyni. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá. Dva tipy, jak si pochutnat na této těstovině, nabídl v pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
Tomatový kuskus
- rajčata
- cibule
- kuskus
- olej
- sůl, případně další koření podle chuti
- petrželová nať
- bílý jogurt
V kastrolu, nebo rendlíku nejprve na oleji nechte změknout drobně nakrájenou cibulku. Poté přidejte propasírovaná, nebo drcená rajčata, vše ochuťte podle libosti a přiveďte k varu.
Do této jednoduché rajčatové omáčky vmíchejte kuskus. Podle tradičního pravidla tolik, až vám v hrnci vznikne řidší kaše.
Pak už jen vše zavařte a hned potom stáhněte z tepla a přikryjte. Přibližně za tři minuty bude pokrm hotový.
Před podáváním vmíchejte do kuskusu posekanou petrželovou nať a bílý jogurt. Podávejte jako přílohu, nebo sypané sýrem jako hlavní pokrm.
Houbový kuskus
- kuskus
- houby
- cibule
- olej
- sůl
- pórek
- smetana
- bílý jogurt
- petrželová nať
Na oleji zpěňte cibuli. Pak přidejte drobně nakrájené houby, osolte a duste tak dlouho, až se vydusí většina šťávy z hub. Vznikne vám prostě smaženice. Do ní přidejte nakrájený pórek a smetanu, případně nastrouhaný parmazán.
Do této houbové smetanové omáčky pak vsypte kuskus, přiveďte ho k varu a následně nechte už mimo plotnu vše dojít pod pokličkou.
Také takto upravený kuskus nakonec zjemněte bílým jogurtem, nebo kysanou smetanou a doplňte posekanou zelenou petrželovou natí.
Související
-
Tomatová polévka s fazolemi
Recept na vydatnou polévku, kterou snadno připravíte během deseti minut, doporučuje kulinář Petr Stupka. Její součástí jsou zdraví prospěšné luštěniny.
-
Houbová omáčka se sýrem a pórkem
Pokud se z lesa vrátíte s košíkem plným hub, zkuste připravit jednoduchou omáčku. Kulinář Petr Stupka nabízí svůj recept na jídlo, do kterého patří také pórek a sýr.
-
Čočka po indicku
Závan Orientu může ozvláštnit vaše každodenní vaření. Kulinář Petr Stupka nabízí tip na vegetariánský pokrm z čočky, který je zdravý, levný a tělu dodá kvalitní živiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.