Čočka po indicku
Závan Orientu může ozvláštnit vaše každodenní vaření. Kulinář Petr Stupka nabízí tip na vegetariánský pokrm z čočky, který je zdravý, levný a tělu dodá kvalitní živiny.
- sáček červené čočky (může být i obyčejná, ale tu je třeba předem namočit)
- 2 cibule
- kousek čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- olej a kousek másla
- směs orientálního koření (kari)
- rajčatový protlak
- trocha chilli papriček
- hustý bílý jogurt
- citronová, či limetková šťáva
Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidejte jemně nakrájený zázvor. Nechte krátce osmahnout a pak přidejte nasekaný česnek.
Když zavoní, ztlumte teplotu, přidejte máslo a vzápětí pokrájenou dužinu chilli papričky. Osmahněte a přisypte směs koření. To je třeba v tuku zpěnit, aby se rozvinula vůně a chuť.
Hned potom přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v základu. Přilijte vodu a vložte předem namočenou luštěninu.
Podle druhu čočky vše zvolna duste tak dlouho, až je luštěnina měkká. Průběžně promíchávejte.
Měkkou čočku osolte, doplňte posekanými bylinkami a limetkovou šťávou. Případně doplňte jogurtem.
Podávejte s rýží.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka