Čočka po indicku

Závan Orientu může ozvláštnit vaše každodenní vaření. Kulinář Petr Stupka nabízí tip na vegetariánský pokrm z čočky, který je zdravý, levný a tělu dodá kvalitní živiny.

Ingredience
  • sáček červené čočky (může být i obyčejná, ale tu je třeba předem namočit)
  • 2 cibule
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • olej a kousek másla
  • směs orientálního koření (kari)
  • rajčatový protlak
  • trocha chilli papriček
  • hustý bílý jogurt
  • citronová, či limetková šťáva

Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidejte jemně nakrájený zázvor. Nechte krátce osmahnout a pak přidejte nasekaný česnek.

Když zavoní, ztlumte teplotu, přidejte máslo a vzápětí pokrájenou dužinu chilli papričky. Osmahněte a přisypte směs koření. To je třeba v tuku zpěnit, aby se rozvinula vůně a chuť.

Hned potom přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v základu. Přilijte vodu a vložte předem namočenou luštěninu.

Podle druhu čočky vše zvolna duste tak dlouho, až je luštěnina měkká. Průběžně promíchávejte.

Měkkou čočku osolte, doplňte posekanými bylinkami a limetkovou šťávou. Případně doplňte jogurtem.

Podávejte s rýží.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.