Čočka po indicku
Závan Orientu může ozvláštnit vaše každodenní vaření. Kulinář Petr Stupka nabízí tip na vegetariánský pokrm z čočky, který je zdravý, levný a tělu dodá kvalitní živiny.
- sáček červené čočky (může být i obyčejná, ale tu je třeba předem namočit)
- 2 cibule
- kousek čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- olej a kousek másla
- směs orientálního koření (kari)
- rajčatový protlak
- trocha chilli papriček
- hustý bílý jogurt
- citronová, či limetková šťáva
Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidejte jemně nakrájený zázvor. Nechte krátce osmahnout a pak přidejte nasekaný česnek.
Když zavoní, ztlumte teplotu, přidejte máslo a vzápětí pokrájenou dužinu chilli papričky. Osmahněte a přisypte směs koření. To je třeba v tuku zpěnit, aby se rozvinula vůně a chuť.
Hned potom přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v základu. Přilijte vodu a vložte předem namočenou luštěninu.
Podle druhu čočky vše zvolna duste tak dlouho, až je luštěnina měkká. Průběžně promíchávejte.
Měkkou čočku osolte, doplňte posekanými bylinkami a limetkovou šťávou. Případně doplňte jogurtem.
Podávejte s rýží.
Související
-
Jemná indická omáčka
Recepty z Dálného východu mohou skvěle zpestřit váš jídelníček. Vůbec se jich nemusíte bát. Zkuste připravit třeba jemnou indickou omáčku, která se podává s rýží.
-
Jednoduché pokrmy s kuskusem a bulgurem, hummus z cizrny a indická čočka
Orientální inspirace se podle kulináře Petra Stupky výborně hodí do letní kuchyně. Doporučuje využít kuskus, jehož příprava je velice rychlá, nebo obilnou trhanku bulgur.
-
Bramborový nákyp s okurkovým salátem
Brambory patří mezi nejběžnější suroviny v domácnostech. Využívá je i tradiční jihomoravská kuchyně. Odsud pochází recept na bramborový nákyp, který nabízí Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.