Jednoduché pokrmy s kuskusem a bulgurem, hummus z cizrny a indická čočka
Orientální inspirace se podle kulináře Petra Stupky výborně hodí do letní kuchyně. Doporučuje využít drobnou těstovinu kuskus, jejíž příprava je velice rychlá, nebo obilnou trhanku bulgur.
Tomatový kuskus
- 250 gramů kuskusu
- 200 gramů drcených rajčat (nebo 100 gramů protlaku)
- 250 mililitrů zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 100 gramů celeru
- sůl, mletý římský kmín
- oregano, bazalka, petrželová nať
- 150 mililitrů kysané smetany
- 450 gramů fazolových lusků
- olivový olej
- mini rajčata
- kvalitní tvrdý sýr
Jemně nakrájenou cibuli osmahněte na oleji. Přidejte celer nastrouhaný na nitky a opečte. Potom vše zalijte drcenými rajčaty a nechte odvařit vodu, aby směs zhoustla (pokud použijete protlak, jen ho krátce osmahněte a zalijte).
Přidejte koření, sůl a zeleninový vývar. Do vroucí směsi nasypte kuskus, krátce zavařte a nechte pod poklicí asi tři minuty dojít.
Fazolové lusky krátce osmahněte na oleji s minirajčaty a podávejte spolu s kysanou smetanou a strouhaným sýrem k vařenému kuskusu.
Salát tabouleh
Je to velmi jednoduchý a pro letní dny osvěžující pokrm. V podstatě se jedná o salát z rajčat a okurek, případně i nadrobno nakrájených paprik, namíchaný do předem spařeného bulguru. Ochucuje se cibulí, česnekem, petrželovou natí, mátou a citronovou šťávou.
Bulgur salát
- 150 gramů bulguru
- 350 gramů mrkve
- 350 gramů celeru
- 300 gramů brokolice
- med
- vinný ocet
- mořská sůl
- sezamový olej
- sezamové semínko
Bulgur zalijte vroucí vodou, osolte a nechte pod poklicí nabobtnat. Vodu dejte v poměru 1:2 (jako na rýži). Během čtvrt hodiny je bulgur připraven ke konzumaci. Vařený bulgur promíchejte s octem, olejem, případně dosolte a nechte vychladit.
Očištěnou mrkev a celer nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké nudličky, zalijte vroucí vodou a nechte dvě nebo tři minuty spařit. Pak sceďte a zchlaďte studenou vodou.
Brokolici rozdělte na menší růžičky a také spařte vroucí vodou. Tu však nechte působit jenom necelou minutu. Vše smíchejte.
V misce důkladně promíchejte med, sezamový olej a vinný ocet a touto důkladně prošlehejte a touto zálivkou přelijte salát při podávání.
Hummus
Namočte asi 200 gramů cizrny, nejlépe den předem. Druhý den cizrnu uvařte tak, aby byla opravdu velmi měkká. Pak ji rozsekejte v mixéru nebo domácím robotu na hladkou pastu.
Přidejte sůl, dvě lžíce sezamové pasty „tahini“, tři prolisované stroužky česneku a asi 50 mililitrů olivového oleje. Opět vše promixujte. Na závěr do pasty přidejte šťávu ze dvou citronů a posekané mátové listy.
Podle chuti můžete přidat pepř nebo med. Hummus je opravdová lahůdla s rozpečeným arabským chlebem pita i jiným pečivem.
Indická čočka
- 450 gramů čočky
- 120 gramů cibule
- 60 gramů zázvoru
- 40 gramů česneku
- 1 chilli paprička
- 80 gramů rajčatového protlaku
- 50 gramů oleje
- 50 gramů másla
- sůl, limetka
- případně bílý jogurt
Připravte si koření: 3 díly koriandru, 2 díly římského kmínu, 1 díl zázvoru, 1 díl kurkumy, 1 díl sladké papriky a po troškách pepře, hřebíčku, fenyklu (alternativa – směs jako kari, vůně orientu – tikka masala či jiná masala z indie).
Nejprve je třeba namíchat si směs koření podle výše uvedeného soupisu. Případně můžete využít již namíchanou směs „vůně orientu“ a doplnit k ní jen trochu papriky a mletého pepře. Celkově je na tento pokrm potřeba zhruba 20 gramů směsi.
Na rozpáleném oleji opékejte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte jemně nakrájený zázvor. Nechte krátce osmahnout a pak přidejte nasekaný česnek. Když zavoní, ztlumte teplotu, přidejte máslo a vzápětí pokrájenou dužinu chilli papričky. Osmahněte a přisypte směs koření. To je třeba v tuku zpěnit, aby se rozvinula jeho vůně a chuť.
Hned potom přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v základu. Přilijte vodu a vložte předem namočenou čočku. Podle druhu čočky vše zvolna duste, až bude luštěnina měkká. Pokrm průběžně promíchávejte. Osolte, doplňte posekanými bylinkami a limetkovou šťávou, případně i jogurtem. Podávejte s rýží.
Související
-
Caesar, caprese, waldorf, coleslaw, nicoise. Vyzkoušejte slavné saláty
Pro saláty existuje nepřeberné množství kombinací. Některé jsou ale skutečně osvědčené. Zorientujte se ve známých salátech a zkuste si je v létě připravit.
-
Jak připravit drůbež? Tipy na pečení a recept na kohouta na víně
Jídla z drůbeže byla dříve slavnostní, dnes tvoří základ jídelníčku. V Čechách se využívá hlavně kuřecí maso, ale připravit můžete kachnu, husu, krůtu, perličku i křepelku.
-
Grilování – fígle, recepty na marinády, jak opéct rybu, sýr, ovoce
V dnešní době máme celou řadu možností, jak opékat maso a další pochutiny. Využít můžete živý oheň, plynové grily, elektrické grily nebo kameny rozehřívané nad žárem
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.