Jednoduché pokrmy s kuskusem a bulgurem, hummus z cizrny a indická čočka

Orientální inspirace se podle kulináře Petra Stupky výborně hodí do letní kuchyně. Doporučuje využít drobnou těstovinu kuskus, jejíž příprava je velice rychlá, nebo obilnou trhanku bulgur.

Tomatový kuskus

Ingredience
  • 250 gramů kuskusu
  • 200 gramů drcených rajčat (nebo 100 gramů protlaku)
  • 250 mililitrů zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 100 gramů celeru
  • sůl, mletý římský kmín
  • oregano, bazalka, petrželová nať
  • 150 mililitrů kysané smetany
  • 450 gramů fazolových lusků
  • olivový olej
  • mini rajčata
  • kvalitní tvrdý sýr

Jemně nakrájenou cibuli osmahněte na oleji. Přidejte celer nastrouhaný na nitky a opečte. Potom vše zalijte drcenými rajčaty a nechte odvařit vodu, aby směs zhoustla (pokud použijete protlak, jen ho krátce osmahněte a zalijte).

Přidejte koření, sůl a zeleninový vývar. Do vroucí směsi nasypte kuskus, krátce zavařte a nechte pod poklicí asi tři minuty dojít.

Fazolové lusky krátce osmahněte na oleji s minirajčaty a podávejte spolu s kysanou smetanou a strouhaným sýrem k vařenému kuskusu.

Salát tabouleh

Je to velmi jednoduchý a pro letní dny osvěžující pokrm. V podstatě se jedná o salát z rajčat a okurek, případně i nadrobno nakrájených paprik, namíchaný do předem spařeného bulguru. Ochucuje se cibulí, česnekem, petrželovou natí, mátou a citronovou šťávou.

Bulgur salát

Ingredience
  • 150 gramů bulguru
  • 350 gramů mrkve
  • 350 gramů celeru
  • 300 gramů brokolice
  • med
  • vinný ocet
  • mořská sůl
  • sezamový olej
  • sezamové semínko

Bulgur zalijte vroucí vodou, osolte a nechte pod poklicí nabobtnat. Vodu dejte v poměru 1:2 (jako na rýži). Během čtvrt hodiny je bulgur připraven ke konzumaci. Vařený bulgur promíchejte s octem, olejem, případně dosolte a nechte vychladit.

Očištěnou mrkev a celer nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké nudličky, zalijte vroucí vodou a nechte dvě nebo tři minuty spařit. Pak sceďte a zchlaďte studenou vodou.

Brokolici rozdělte na menší růžičky a také spařte vroucí vodou. Tu však nechte působit jenom necelou minutu. Vše smíchejte.

V misce důkladně promíchejte med, sezamový olej a vinný ocet a touto důkladně prošlehejte a touto zálivkou přelijte salát při podávání.

Hummus

Hummus

Namočte asi 200 gramů cizrny, nejlépe den předem. Druhý den cizrnu uvařte tak, aby byla opravdu velmi měkká. Pak ji rozsekejte v mixéru nebo domácím robotu na hladkou pastu.

Přidejte sůl, dvě lžíce sezamové pasty „tahini“, tři prolisované stroužky česneku a asi 50 mililitrů olivového oleje. Opět vše promixujte. Na závěr do pasty přidejte šťávu ze dvou citronů a posekané mátové listy.

Podle chuti můžete přidat pepř nebo med. Hummus je opravdová lahůdla s rozpečeným arabským chlebem pita i jiným pečivem.

Indická čočka

Ingredience
  • 450 gramů čočky
  • 120 gramů cibule
  • 60 gramů zázvoru
  • 40 gramů česneku
  • 1 chilli paprička
  • 80 gramů rajčatového protlaku
  • 50 gramů oleje
  • 50 gramů másla
  • sůl, limetka
  • případně bílý jogurt

Připravte si koření: 3 díly koriandru, 2 díly římského kmínu, 1 díl zázvoru, 1 díl kurkumy, 1 díl sladké papriky a po troškách pepře, hřebíčku, fenyklu (alternativa – směs jako kari, vůně orientu – tikka masala či jiná masala z indie).

Nejprve je třeba namíchat si směs koření podle výše uvedeného soupisu. Případně můžete využít již namíchanou směs „vůně orientu“ a doplnit k ní jen trochu papriky a mletého pepře. Celkově je na tento pokrm potřeba zhruba 20 gramů směsi.

Na rozpáleném oleji opékejte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte jemně nakrájený zázvor. Nechte krátce osmahnout a pak přidejte nasekaný česnek. Když zavoní, ztlumte teplotu, přidejte máslo a vzápětí pokrájenou dužinu chilli papričky. Osmahněte a přisypte směs koření. To je třeba v tuku zpěnit, aby se rozvinula jeho vůně a chuť.

Hned potom přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v základu. Přilijte vodu a vložte předem namočenou čočku. Podle druhu čočky vše zvolna duste, až bude luštěnina měkká. Pokrm průběžně promíchávejte. Osolte, doplňte posekanými bylinkami a limetkovou šťávou, případně i jogurtem. Podávejte s rýží.

autor: Petr Stupka

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.