Italské mandlové sušenky
Originální recept na sladké mandlové sušenky nabídl posluchačům v pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Jejich příprava je snadná, upečte si je doma.
- 200 gramů mandlí
- 200 gramů hladké mouky
- 100 gramů cukru krupice
- špetka soli
- trochu mleté skořice
- ½ lžičky kypřicího prášku
- 2 vejce
- máslo na potření plechu
- vejce nebo bílek na potření pečiva
Nejprve opražte oloupané mandle v troubě na 200° C. Asi třetinu mandlí rozsekejte v mixéru, nebo semelte. Zbytek mandlí hrubě překrájejte.
Poté promíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, mandle, sůl a skořici. Přidejte vejce a vytvořte ze všeho hutné těsto.
Z těsta tvořte válečky na dva prsty (2 až 3 centimetry v průměru), potřete je vejcem a pečte v troubě na 180° C asi 20 minut.
Po upečení krájejte z válečků šikmým řezem silnější plátky. Ty pak dosušte v troubě.
Související
-
Dort „jako sachr“
Jednoduchý recept kulináře Petra Stupky přinese zaručený výsledek. Dezert, který připomíná tradiční vídeňský sachr dort, potěší členy rodiny i nečekanou návštěvu.
-
Bezlepková bábovka s rýžovou moukou a dýní
Tradiční česká bábovka má mnoho variací a obměn. Kulinář a autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka nabízí recept na bezlepkovou verzi s rýžovou moukou a také dýní.
-
Jahodový dezert Šarlota
Charlotte je francouzský dezert upravený do formy, která se plní cukrářskými piškoty, ovocem a jemným krémem nejčastěji ze žloutků. Recept na Šarlotu nabízí Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.