Bezlepková bábovka s rýžovou moukou a dýní

Tradiční česká bábovka má mnoho variací a obměn. Kulinář a autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka nabízí recept na bezlepkovou verzi s rýžovou moukou a také dýní.

Ingredience
  • 4 vejce
  • 300 gramů očištěné dýně hokaido
  • 300 gramů rýžové mouky
  • 200 gramů přírodního třtinového cukru
  • 150 gramů másla
  • 100 gramů sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
  • 35 gramů bramborového škrobu
  • sáček kypřicího prášku do pečiva
  • sůl
  • perníkové koření
  • vanilkový lusk
  • kousek másla a trochu kukuřičné mouky na vymaštění a vysypání formy

Dýni zbavenou vláknitého středu s jádry najemno nastrouhejte včetně slupky. Na mírném teple ji duste s máslem, špetkou soli a polovinou cukru tak dlouho, až změkne a cukr počíná karamelizovat. Nakonec vmíchejte zrnka z vanilkového lusku a asi půl lžičky perníkového koření.

V míse šlehejte vejce s druhou polovinou cukru do světlé hutné pěny. Do ní pak zapracujte bramborový škrob, rýžovou mouku, kypřicí prášek do pečiva a karamelizovanou dýni a kousky sušeného ovoce.

Vzniklou hmotu vložte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Hned pečte horkým vzduchem v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 40 minut.

Samozřejmě je možné nahradit rýžovou mouku běžnou polohrubou pšeničnou, pokud nechcete bezlepkovou variantu.

Související

  • Měkké dýňové sušenky à la crinkles

    Na Střítežském dýňování se kulinář Petr Stupka setkal s paní Lucií, která připravovala sladké dobroty. Návštěvníci měli zájem o recept na dýňové sušenky, a tak ho nabízíme.

  • Banánový chlebíček

    Přemýšlíte, co s dvěma posledními, už lehce přezrálými banány? Banánový chlebíček! Stačí pár dalších surovin a během chvilky máte zaděláno na výbornou sladkost ke kávě.

  • Koláč Santiago

    První dochované zmínky o tomto mandlovém koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku.