Bezlepková bábovka s rýžovou moukou a dýní
Tradiční česká bábovka má mnoho variací a obměn. Kulinář a autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka nabízí recept na bezlepkovou verzi s rýžovou moukou a také dýní.
- 4 vejce
- 300 gramů očištěné dýně hokaido
- 300 gramů rýžové mouky
- 200 gramů přírodního třtinového cukru
- 150 gramů másla
- 100 gramů sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
- 35 gramů bramborového škrobu
- sáček kypřicího prášku do pečiva
- sůl
- perníkové koření
- vanilkový lusk
- kousek másla a trochu kukuřičné mouky na vymaštění a vysypání formy
Dýni zbavenou vláknitého středu s jádry najemno nastrouhejte včetně slupky. Na mírném teple ji duste s máslem, špetkou soli a polovinou cukru tak dlouho, až změkne a cukr počíná karamelizovat. Nakonec vmíchejte zrnka z vanilkového lusku a asi půl lžičky perníkového koření.
V míse šlehejte vejce s druhou polovinou cukru do světlé hutné pěny. Do ní pak zapracujte bramborový škrob, rýžovou mouku, kypřicí prášek do pečiva a karamelizovanou dýni a kousky sušeného ovoce.
Vzniklou hmotu vložte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Hned pečte horkým vzduchem v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 40 minut.
Samozřejmě je možné nahradit rýžovou mouku běžnou polohrubou pšeničnou, pokud nechcete bezlepkovou variantu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.