Bezlepková bábovka s rýžovou moukou a dýní

Tradiční česká bábovka má mnoho variací a obměn. Kulinář a autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka nabízí recept na bezlepkovou verzi s rýžovou moukou a také dýní.

Ingredience
  • 4 vejce
  • 300 gramů očištěné dýně hokaido
  • 300 gramů rýžové mouky
  • 200 gramů přírodního třtinového cukru
  • 150 gramů másla
  • 100 gramů sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
  • 35 gramů bramborového škrobu
  • sáček kypřicího prášku do pečiva
  • sůl
  • perníkové koření
  • vanilkový lusk
  • kousek másla a trochu kukuřičné mouky na vymaštění a vysypání formy

Dýni zbavenou vláknitého středu s jádry najemno nastrouhejte včetně slupky. Na mírném teple ji duste s máslem, špetkou soli a polovinou cukru tak dlouho, až změkne a cukr počíná karamelizovat. Nakonec vmíchejte zrnka z vanilkového lusku a asi půl lžičky perníkového koření.

V míse šlehejte vejce s druhou polovinou cukru do světlé hutné pěny. Do ní pak zapracujte bramborový škrob, rýžovou mouku, kypřicí prášek do pečiva a karamelizovanou dýni a kousky sušeného ovoce.

Vzniklou hmotu vložte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Hned pečte horkým vzduchem v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 40 minut.

Samozřejmě je možné nahradit rýžovou mouku běžnou polohrubou pšeničnou, pokud nechcete bezlepkovou variantu.

Mohlo by vás zajímat