Měkké dýňové sušenky à la crinkles
Na Střítežském dýňování se kulinář Petr Stupka setkal s paní Lucií, která připravovala sladké dobroty. Návštěvníci měli zájem o recept na její měkké dýňové sušenky, a tak ho autorka nabízí prostřednictvím Českého rozhlasu a pořadu Kuchařské čarování.
- 315 gramů hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička směsi dýňového koření (připravíte z 3 lžic mleté skořice, 2 lžiček mletého zázvoru, 2 lžiček mletého muškátového oříšku, 1,5 lžičky mletého nového koření a 1,5 lžičky mletého hřebíčku)
- 1/2 lžičky soli
- 200 gramů krupicového cukru
- 115 gramů másla pokojové teploty
- 1 vejce
- 250 gramů dýňového pyré
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 100 gramů moučkového cukru na obalení
Ve středně velké míse smícháme suché suroviny (mouka, jedlá soda, prášek do pečiva, koření, sůl). Dobře promícháme.
V míse kuchyňského robotu, nebo ručním šlehačem utřeme máslo s cukrem do pěny. Přidáme vejce, důkladně promixujeme. Přidáme pyré, vanilkový extrakt a opět promixujeme.
Suché suroviny opatrně vmícháme do mokrých. Důkladně, ale opatrně promícháme.
Necháme v lednici alespoň 4 hodiny (klidně i přes noc).
Troubu předehřejeme na 180°C a plechy vyložíme pečicím papírem.
Z vychlazeného těsta tvoříme kuličky o průměru zhruba 2 centimetry, které důkladně obalíme v moučkovém cukru.
Pokládáme na plech v dostatečném rozestupu (zhruba 16 kusů na jeden plech, ale záleží na velikosti kuliček).
Pečeme v rozehřáté troubě 11 až 13 minut. Řiďte se velikostí kuliček a zkušenostmi s vlastní troubou.
Související
-
Bramborka s mákem
Na dosud neznámé a přitom vynikající jídlo narazil před nedávnem kuchař Petr Stupka. Bramborka jej natolik zaujala, že si od maminky svého kamaráda vyžádal recept.
-
Pečená dýně jako příloha
Dýně prospívá trávení, doporučuje se i při různých chorobách. Můžete ozvláštnit svůj jídelníček a připravit z ní chutnou přílohu. Recept je velmi jednoduchý.
-
Nepečený dort z jablek a skořicové řezy
Dva sladké recepty nabízí návštěvníkům webu Českého rozhlasu České Budějovice kulinář Petr Stupka. K inspiraci na nepečený dort z jablek přidává i tip na skořicové řezy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.