Měkké dýňové sušenky à la crinkles

Na Střítežském dýňování se kulinář Petr Stupka setkal s paní Lucií, která připravovala sladké dobroty. Návštěvníci měli zájem o recept na její měkké dýňové sušenky, a tak ho autorka nabízí prostřednictvím Českého rozhlasu a pořadu Kuchařské čarování.

Ingredience
  • 315 gramů hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička směsi dýňového koření (připravíte z 3 lžic mleté skořice, 2 lžiček mletého zázvoru, 2 lžiček mletého muškátového oříšku, 1,5 lžičky mletého nového koření a 1,5 lžičky mletého hřebíčku)
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 gramů krupicového cukru
  • 115 gramů másla pokojové teploty
  • 1 vejce
  • 250 gramů dýňového pyré
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 100 gramů moučkového cukru na obalení

Ve středně velké míse smícháme suché suroviny (mouka, jedlá soda, prášek do pečiva, koření, sůl). Dobře promícháme.

V míse kuchyňského robotu, nebo ručním šlehačem utřeme máslo s cukrem do pěny. Přidáme vejce, důkladně promixujeme. Přidáme pyré, vanilkový extrakt a opět promixujeme.

Suché suroviny opatrně vmícháme do mokrých. Důkladně, ale opatrně promícháme.

Necháme v lednici alespoň 4 hodiny (klidně i přes noc).

Troubu předehřejeme na 180°C a plechy vyložíme pečicím papírem.

Z vychlazeného těsta tvoříme kuličky o průměru zhruba 2 centimetry, které důkladně obalíme v moučkovém cukru.

Pokládáme na plech v dostatečném rozestupu (zhruba 16 kusů na jeden plech, ale záleží na velikosti kuliček).

Pečeme v rozehřáté troubě 11 až 13 minut. Řiďte se velikostí kuliček a zkušenostmi s vlastní troubou.

Související

  • Bramborka s mákem

    Na dosud neznámé a přitom vynikající jídlo narazil před nedávnem kuchař Petr Stupka. Bramborka jej natolik zaujala, že si od maminky svého kamaráda vyžádal recept.

  • Pečená dýně jako příloha

    Dýně prospívá trávení, doporučuje se i při různých chorobách. Můžete ozvláštnit svůj jídelníček a připravit z ní chutnou přílohu. Recept je velmi jednoduchý.

  • Nepečený dort z jablek a skořicové řezy

    Dva sladké recepty nabízí návštěvníkům webu Českého rozhlasu České Budějovice kulinář Petr Stupka. K inspiraci na nepečený dort z jablek přidává i tip na skořicové řezy.