Nepečený jahodový dort

Kombinace tvarohového krému a jahod potěší snad každého. Kulinář Petr Stupka nabízí recept na dort, jehož příprava je snadná a rychlá. Dezert se nepeče, postačí chvíle na ztuhnutí v lednici.

Ingredience
  • 500 gramů měkkého polotučného tvarohu
  • 100 gramů moučkového cukru
  • jeden vanilkový cukr
  • šťáva z poloviny citronu
  • balíček práškové želatiny (20 gramů)
  • 250 gramů čerstvých jahod
  • lístky máty, nebo meduňky a šlehačka na ozdobení

Nejprve třete cukr s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a vše vyšlehejte do hladkého tvarohového krému. Vmíchejte větší část jahod pokrájených na menší kousky.

Ve 150 mililitrech vody s troškou cukru rozpusťte želatinu a ve vodní lázni ji zahřejte. Ještě teplou želatinu zašlehejte do tvarohové hmoty a rychle vše nalijte do dortové formy.

(Tip: Můžete také tvarohovou hmotu krátce zahřát v mikrovlnné troubě, aby po smíchání s želatinou okamžitě neztuhla.)

Ztuhlý tvarohový dezert ozdobte zbylými jahodami, šlehačkou, mátovými lístky a podávejte s ovocným sirupem či likérem.

Související

  • Jahodový dezert se sušenkami

    Spojte jahody, máslové sušenky a smetanu a lahodný dezert je světě. Svůj tip nabízí kulinář Petr Stupka. Recept se hodí zvlášť v období, kdy dozrávají čerstvé jahody.

  • Tvarohové jahodové knedlíky

    K začínajícímu létu patří jahody. V lidovém léčitelství jsou označovány jako omlazovací elixír. V kuchyni se dají využít mnoha způsoby, například do tvarohových knedlíků.

  • Jahodová Pavlova

    Pavlova je australský dezert pojmenovaný po ruské primabaleríně Anně Pavlové. Připravuje se tak, že se sušené kousky sněhové hmoty kombinují se šlehačkou a ovocem.