Nepečený jahodový dort
Kombinace tvarohového krému a jahod potěší snad každého. Kulinář Petr Stupka nabízí recept na dort, jehož příprava je snadná a rychlá. Dezert se nepeče, postačí chvíle na ztuhnutí v lednici.
- 500 gramů měkkého polotučného tvarohu
- 100 gramů moučkového cukru
- jeden vanilkový cukr
- šťáva z poloviny citronu
- balíček práškové želatiny (20 gramů)
- 250 gramů čerstvých jahod
- lístky máty, nebo meduňky a šlehačka na ozdobení
Nejprve třete cukr s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a vše vyšlehejte do hladkého tvarohového krému. Vmíchejte větší část jahod pokrájených na menší kousky.
Ve 150 mililitrech vody s troškou cukru rozpusťte želatinu a ve vodní lázni ji zahřejte. Ještě teplou želatinu zašlehejte do tvarohové hmoty a rychle vše nalijte do dortové formy.
(Tip: Můžete také tvarohovou hmotu krátce zahřát v mikrovlnné troubě, aby po smíchání s želatinou okamžitě neztuhla.)
Ztuhlý tvarohový dezert ozdobte zbylými jahodami, šlehačkou, mátovými lístky a podávejte s ovocným sirupem či likérem.
Související
-
Jahodový dezert se sušenkami
Spojte jahody, máslové sušenky a smetanu a lahodný dezert je světě. Svůj tip nabízí kulinář Petr Stupka. Recept se hodí zvlášť v období, kdy dozrávají čerstvé jahody.
-
Tvarohové jahodové knedlíky
K začínajícímu létu patří jahody. V lidovém léčitelství jsou označovány jako omlazovací elixír. V kuchyni se dají využít mnoha způsoby, například do tvarohových knedlíků.
-
Jahodová Pavlova
Pavlova je australský dezert pojmenovaný po ruské primabaleríně Anně Pavlové. Připravuje se tak, že se sušené kousky sněhové hmoty kombinují se šlehačkou a ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.