Jahodová Pavlova

Dezert Pavlova s jahodami

Pavlova je australský dezert pojmenovaný po ruské primabaleríně Anně Pavlové. Když se řekne v gastronomii Pavlova, znamená to, že se sušené kousky sněhové hmoty kombinují se šlehačkou a ovocem.

Vzniká tak skvělý dezert, v němž se kombinuje křehká sladkost, smetana a šťavnaté ovoce. Pavlovu můžete zkusit podle receptu Petra Stupky, který zazněl v pořadu Kuchařské čarování.

Na sněhovou hmotu potřebujete bílky a pískový cukr v poměru 50 až 70 gramů cukru na jeden bílek. Některé recepty uvádějí dva druhy cukru, a sice polovinu cukru krupice a druhou cukru moučkového. Pro pevnější hmotu můžete zamíchat do cukru trochu škrobové moučky.

Důležité je ušlehaný pevný sníh z bílků důkladně promíchat s cukrem a následně ještě zahřát ve vodní lázni, aby hmota zahoustla.

Když je hmota teplá a na vytažené metle drží pěkné špičky, vyjměte mísu z horké lázně, chvíli zvolna promíchávejte a pak ještě teplou hmotu stříkejte za pomoci cukrářského sáčku na plech s pečicím papírem.

Sušte v troubě při teplotě okolo 100 stupňů. Sněhové koláče či terčíky pak prokládejte šlehačkou a kousky jahod. Nezapomeňte vše ozdobit řezy z jahod a lístky máty či meduňky.