Čirokový jogurtový chléb bez kvasnic
Čiroková mouka se začíná objevovat v našich obchodech a rozhodně se vyplatí si jí všimnout. Kromě dalších prospěšných látek obsahuje hodně vlákniny.
Přidávejte ji do receptů pro zvýšení obsahu vlákniny. Chuť ani vzhled pokrmů se nezmění. Protože čirok nemá výraznou chuť, dá se použít téměř ve všech receptech. Zde je tip na čirokový jogurtový chléb bez kvasnic:
Suroviny:
1 a ½ hrnku hladké čirokové mouky
½ hrnku polohrubé čirokové mouky
1 hrnek hladké rýžové mouky
½ hrnku tapiokové mouky (škrobu)
1 lžička kokosového cukru
2 lžičky jedlé sody
2 lžíce psylia
500 gramů jogurtu
bezlepková mouka na podsypání
Na slanou verzi:
na půlku těsta 1 lžička soli, 2 lžíce lněných semínek, lžička mletého kmínu
Troubu rozehřejeme na 170 stupňů. Na plech dáme papír na pečení, nebo použijeme formu na chléb. Smícháme mouky, cukr, sodu a psylium. Zamícháme. Přidáme jogurt a dobře zamícháme.
Vznikne nám hutnější těsto, které lze tvarovat rukama (je stále trochu lepivé, takže tvarujeme pomoučenýma rukama). Přidáme koření, zformujeme bochníček a dáme na plech.
Chleba trochu pomoučíme z obou stran a horní stranu nařízneme. Dáme péct do trouby na 40 minut. Špejlí vyzkoušíme propečenost (nesmí se lepit), kůrka by měla trochu křupat.
Pokud budete péct celé těsto jako jeden velký chléb, doba pečení bude o něco delší. Je snazší rozdělit těsto na dva menší bochníčky. Po upečení necháme vychladnout a poté krájíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.